Специалности от закритата строителна гимназия са сред най-търсените в Добрич

19:15, 26 яну 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавният план прием за учебната 2016-2017 г. бе утвърден на заседание на Областната комисия по заетост, председателствата от областния управител Детелина Николова.

Началникът на Регионалния инспекторат по образование д-р Христо Боев посочи, че при изготвяне на плана са взети под внимание предложенията на директорите на училищата, икономическите потребности на областта, нуждите и търсенето на работници и специалисти. Отчетен е намаляващият брой ученици, завършващи 7 клас и основно образование, каквато е демографската реалност в областта. 

Според д-р Боев, предложеният план-прием е балансиран на база завършващи ученици. Приоритет е даден на професионалните гимназии и средните общообразователни училища с професионални паралелки с оглед по-успешната реализация на завършващите с придобита професия ученици, без да се лишават учениците от наличната гама от профилирани паралелки.

Отчетено е, че в областта на туризма най-търсени са младите хора с професиите сервитьори, готвачи, камериерки, администратори, туроператори. Изисква се да владеят на добро ниво немски английски, френски или руски език. Завършващите тези професии намират реализация в непрекъснато нарастващия туристически бизнес в региона и могат да кандидатстват за работа и в страни от Европейския съюз. Общо 11 са предложените паралелки от професионалните направления, свързани с туризма. Те са в 7 училища, като се предлагат I, II и III степен на професионална квалификация.

В област Добрич съществуват 3 земеделски гимназии и ПГВМ, които осигуряват прием по професии от областта на селското стопанство и ветеринарна медицина, така необходими за региона.

Изключително търсени на пазара на труда са професионалните шофьори и работници на пътно-строителна и подемно-транспортна техника, заявиха от РИО. Въпреки, че през настоящата учебна година поради липса на интерес беше закрита ПГСА „П. Пенев", има търсене на специалисти от професиите, по които обучаваше училището и те се предлагат от ПГМЕ „М.В.Ломоносов". Има изявен интерес към професии от областта на счетоводството и икономиката, запазва се също интересът към профилираното обучение в СОУ и профилираните гимназии, стана ясно в хода на обсъждането. В новия план прием застъпени са профилите - чуждоезиков - с общо 6 паралелки английски, немски и френски език, изкуства - 3 паралелки - музика и изобразително изкуство; природоматематически - информационни технологии, математика и биология; технологичен - информатика, информационни технологии и програмни продукти,  и хуманитарен - български език и география. Предложени са и 5 непрофилирани паралелки, като едната е вечерна форма на обучение.

Областният управител Детелина Николова обърна внимание на тревожната тенденция, че все по-остър е недостигът на пазара на труда в област Добрич от средни специалисти и в тази връзка е много актуална новата насърчителна мярка за дуалното обучение, която е сред приоритетите в политиката по заетостта през 2016 г.

Съгласуваният от Комисията по заетост проекта за държавен план-прием ще бъде предоставен от РИО за утвърждаване в Министерството на образованието и науката. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама