ГЕРБ и Реформаторите поискаха оставката на ВСС (видео)

18:37, 26 яну 16 / Политика 25 700 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ГЕРБ и Реформаторския блок поискаха оставките на настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това стана на извънреден брифинг в Народното събрание.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов ВСС е изчерпал окончателно общественото доверие. "Той не може да изпълнява функциите си, поверени му по закон", смята той. Според Цветанов, ако кадровиците подадат оставка, те ще работят "в оставка" до избирането на нов съвет.

"След поредицата от публичните скандали, които произнесе и произведе съставът на настоящия ВСС, той повече не може да се ползва с доверието ни. ВСС изчерпа окончателно общественото доверие. Серията от скандали, които създадоха настоящите членове на ВСС затвърди усещането, че кадровият орган на съдебната система не може да изпълнява функциите си, които са му поверени по закон. Правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни икономически интереси и овладяване на съдебната институция от страна на неясни кръгове и властови центрове", каза вторият в ГЕРБ.

И допълни: "Убедени сме в нуждата от реформата на съдебната система. Подкрепихме промените в Конституцията. След това се оказа обаче, че в продължение на една година очакваните изменения в Закона за съдебната власт не са приведени в съответствие нито с първия, нито с окончателния вариант на промените в основния закон на страната. В Министерството на правосъдието не е работено нито по изменението на НПК, нито по ГПК. Призоваваме за политически консенсус и ясен времеви график за реализиране на законовите промени, които да продължат реформата в съдебната система. Ще подкрепим реалните действия за продължаване на съдебната реформа".

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски посочи, че решението да се поиска оставката на ВСС е взета единодушно в рамките на Блока. "Цялото общество очаква от ВСС една достойна постъпка. Това е искане от нас за морален акт от страна на всеки член на ВСС. ВСС произвежда само скандали. Съвсем логично е българският парламент, без да се опитва да се меси в независимостта на властите, да изрази становище, защото сме изпратени от хората и очакват да се чуе мнението им през нас", каза той.

Очаква се утре и АБВ, и "Патриотичният фронт" да представят позициите си.

Малко преди това пък някои от членовете на ВСС са се събрали извънредно, научи София Topnovini.bg. Те обаче не поканили всичките си колеги на срещата.

По-рано днес искане за оставка отправи и вицепремиерът Меглена Кунева. Призив за оставка още в началото на мандата имаше и от премиера Бойко Борисов, но по-късно той се отметна.

За нови членове на ВСС неотклонно от дълго време настоява и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според информация от парламентарните кулоари управляващото мнозинство вече е решило да се раздели с този състав на ВСС, тъй като някои от членовете му са започнали да надигат гласове твърде силно. Видео от изказването на Зеленогорски, разпространено от партийния пресцентър, може да видите ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама