Политкоректност: 500 години сме „съжителствали“ с турците

17:45, 26 яну 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като през годините турското робство се „превърна“ в присъствие и владичество, сега от Министерството на образованието стигат до крайност в политкоректността и го окачествяват като „съвместно съжителство“. По-рано днес от МОН представиха новите учебни планове, които са пуснати за обществено обсъждане по история, съобщава Дарик.

Когато новата учебна програма влезе в сила, шестокласниците ще учат за устройството на Османската империя, както и за мястото на българите в системата на османската държава.

От екипа на министъра се оправдаха, че не работят с понятия в плановете, а издателите на учебниците ще решат дали да използват владичество или робство.

"Има политическа система на Османската империя, което означава, че характеристиката на тази политическа система ще я даде науката. В последно време в историческото пространство, мисля, че отдавна затворихме един спор - присъствие, робство и така нататък и се наложи един термин, който се използва - владичество. Това е начинът, който най-лесно може да обясни управлението на чужд владетел по българските земи. Произходът е гръцки - игемон, владетел и от там иго и "Под игото", каза експертът Радостина Николова.

От думите й стана ясно, че ако учениците използват думата „робство“ това няма да се отрази негативно на оценките им.

Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователна интеграция" в МОН, пък заяви, че не е работа на министерството да коментира научната достоверност на дадено събитие и учените трябвало да кщажат дали е робство или владичество.

Публикуваните до момента нови учебни програми докараха куп критики на министерството. От обучението по българска литература, например, отпадат около 30 произведения. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама