Анализира се необходимостта от нови социални услуги в област Добрич

17:32, 26 яну 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разработва се следващата Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Добрич, съобщи областният управител Детелина Николова на съвместна пресконференция с директорите на директорите на териториалните звена на МТСП - Регионална дирекция „Социално подпомагане", Дирекция „Инспекция по труда" и Бюро по труда Добрич. Стратегията е за периода 2016 - 2020 г. и се разработва в рамките на Националната програма за реформи в изпълнение на Стратегията "Европа 2020". Проведени са работни среща с представители на Фондация Лумос - клон България, и с общините от областта. На тях са обсъдени етапите в изготвянето на финалната оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Добрич (2011 - 2015). Предстои общините да изпълнят своите ангажименти в тази връзка до края на януари, каза Детелина Николова.  Областна администрация си е поставила срок новата Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Добрич, за периода 2016 - 2020 г., да бъде приета до края на март 2016 г.

В рамките на анализа, свързан с разработването на стратегията, ще се преценява и необходимостта от нови социални услуги в областта. Включително и за разкриването на дом за безпризорни лица, какъвто, според старата стратегия трябваше да има в Генерал Тошево, но той така и не бе разкрит. Детелина Николова изрази надежда, че ще се обединят усилията на общините, за да се разкрие такава нова услуга, от каквато има нужда в областта.

Детелина Николова определи като знаков успех в процеса на деинституционализация закриването на Дома за деца с умствена изостаналост в Крушари. Тя припомни, че на територията на област Добрич, дейностите са стартирал през 2012 г. и продължава активната работа в този процес, но е необходимо да се извървят още стъпки, за да се гарантира устойчивост на резултатите в посока преобразяване на живота на децата в неравностойно положение. Според областния управител, закриването на Дома в Крушари, е знаков успех на процеса на деинституционализация в изпълнението на основните му цели да създаде по-добри условия за живот и развитие на децата. Днес, благодарение на процеса на деинституционализация, децата и младежите от ДДУИ в Крушари вече живеят в среда близка до семейната, която им осигуряват центровете за настаняване от семеен тип и защитените жилища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама