Подписаните договори за саниране в област Разград са 20

17:24, 26 яну 16 25 686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подписаните договори за целево финансиране в област Разград до момента са 20 (8 в град Разград, по 4 в Исперих и Кубрат, 3 в Лозница и 1 в Завет), а регистрираните сдружения на собственици – 24. Това съобщават от Областна управа в лудогорския град. От там посочват, че вчера губернаторът Манол Кившанов е взел участие в проведената в София работна среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова с представители на общини и областни администрации в страната за обсъждане изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщиха от пресслужбата на Областна управа.

Министър Павлова е информирала, че предстои приемане на постановление на Министерски за изменение и допълнение на Постановление № 18 на Министерския съвет от 2015 г. за приемане на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата и за определяне на органите, отговорни за реализацията й.

След приемането Постановлението ще бъде публикувано на интернет страницата на Областна администрация Разград – http://www.rz.government.bg/, в раздел „Национална програма за енергийна ефективност”.

Основната промяна се изразява в това, че обхватът на програмата се разширява, като допустими за финансиране, освен досега позволените, стават и многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство), ППП (пакетно-повдигани плочи), ЕПК (едроплощен кофраж), пълзящ кофраж и разновидностите им – до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, многофамилни жилищни сгради (масивни сгради), проектирани преди 26 април 1999 г.

Сгради са допустими за финансиране, само в случаите, когато попадат извън обхвата на проектните предложения на общините по Приоритетна ос 1 и Приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

В област Разград това са всички общини, с изключение на община Разград.

В община Разград санирането на сградите ще се финансират по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. до изчерпване на предвидените средства, а след това по Националната програма.

Тя информирала, че за одобрените за саниране многофамилни жилищни сгради по програма „Енергийно обновяване на българските домове“, финансирана от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., на които изпълнението на дейностите за обновяване не е приключило до 31 декември 2015 г. и не са приведини в експлоатация или няма избран изпълнител за СМР, предстои на заседанието на Министерския съвет в сряда да бъде взето решение да бъдат прехвърлени за изпълнение по Националната програма за енергийна ефективност през общините. В областта това са две сгради в Разград.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама