Всеки трети българин, живеещ в малко населено място, е беден

17:03, 26 яну 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една трета от хората, живеещи в малки населени места, са бедни. Това е един от изводите от изследването на Института за пазарна икономика "Образованието и заетостта като фактори за кривата на доходите и щастието в България", който беше представен на сайта на организацията.

В София и други от по-големите областни градове процентът на бедност е едва около 10 на сто. Средните доходи в големите населени места са близо 1000 лева. Това пък от своя страна означава, че там вероятността да имаш работа със сравнително висок доход е доста голям.

Въпреки че огромна част от бедните българи не са доволни от живота, половината от тях са в добро или много добро здравословно състояние.

От изследването става ясно още, че заможните домакинства, които са около 20% от хората с най-високи доходи, генерират 40% от доходите в обществото. Бедните пък получават едва 7%. „Средната класа“ генерира останалите 53% от доходите.

Липсата на образование продължава да е един от най-значимите фактори за бедност. Процентът на бедност при висшистите е под 5 на сто. Наличието на гимназиално или средно професионално образование също гарантира намиране на работа, процентът на заетост при тези хора е над 60%, а бедността - 12-13%.

В същото време при хората с основно образование бедните са 37%, шансовете да си намериш работа с това образователно ниво е под 50 на сто, посочиха изследователите. Най-проблемната група са хората с начално и по-ниско образование, рискът от бедност при тях е 60%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама