В Сливенска област са сключени 61 договора за финансиране по програмата за саниране

17:01, 26 яну 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към 22 януари в Сливенска област по Националната програма за енергийна ефективност има регистрирани 82 сдружения на собствениците, като броят на подадените заявления за финансова помощ е 66. От тях одобрени са 63 и толкова са сключените договори между сдруженията на собствениците и съответната община, напомниха от Областната администрация в Сливен.

Броят на исканията за сключване на договор за целево финансиране към Българската банка за развитие е 63, като са сключени 61 договора. В Община Сливен те са 48, в Община Нова Загора - 11, а в Община Твърдица - 2. В Нова Загора и Твърдица след проведени процедури по ЗОП има сключени договори с фирми за обследване.

Зам.-областният управител Камен Костов и главен експерт Петя Качарова взеха участие във форум за националните и европейски програми за енергийна ефективност. Над 300 представители на общини и областни администрации от страната присъстваха на срещата в столицата.

По Националната програма вече са сключени споразумения за обновяването на около 2000 сгради, като в момента се работи по 600 от тях, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.. Най-много сгради са одобрени в област Бургас – 245. От анализа на изпълнените до момента проекти, включително и по европейската програма, стана ясно, че има възможност за намаляване на лимитите, които правителството прие като пределни цени за различните видове дейности по Националната програма за енергийна ефективност, включително за обследване и проектиране. МРРБ публикува нови пределни стойности на отделните видове дейности, необходими за реализацията на обектите.

Регионалният министър предупреди, че ще има по-сериозен контрол към общините относно реализирането на програмата, заради засечени слабости при обявяването на поръчките за избор на изпълнители. Забележките са свързани основно с конструктивното обследване на сградите, тъй като има опити на общини да обявят дейности в тази посока. Кметовете следва да бъдат стриктни, защото програмата е за енергийна ефективност на сградите, а не за основен ремонт и укрепване. Санкции ще има не само към кметовете, които допускат нарушения, но и към тези, които не подават регулярно информация за напредъка по програмата. Тя ще бъде основна за строителния бранш и общините през първото шестмесечие на годината.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама