Плевнелиев: Европейската комисия не е лош учител, който постоянно ни наказва

17:00, 26 яну 16 / Политика 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Европейската комисия (ЕК) не е един лош учител, който постоянно да ни наказва, ЕК е добър партньор, който ни показва проблемите, но очаква от нас не да търсим вина и да се замеряме със поредните безсмислени и плитки обяснения". Така президентът Росен Плевнелиев коментира в Страсбург докладът на Еврокомисията, който се очаква да бъде официално оповестен в сряда, цитиран от „Дневник“.

Държавният глава е на посещение в Съвета на Европа по случай българското председателство на Комитета на министрите на организацията.

„Европейската комисия очаква от нас действия и ние трябва да се вслушваме в критиките ѝ, когато в България липсва политическа воля.Европейската комисия очаква от нас план за действие и ясно поставяне на проблемите на масата, политическа воля за тяхното решаване, научени уроци от грешките от миналото и действия, резултати. Това очаква и народът“, каза още той пред журналисти. 

По повод проблемите в съдебната сфера държавният глава посочи, че съзнаваме сериозния проблем, който съществува в България - институциите специално в сферата на правораздаването не функционират добре.

По-късно пред участниците в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург призова за прекратяване на постмониторинговия диалог за България в сферата на правосъдието, свободата на медиите и изборното законодателство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Увери, че предприетите от българското правителство реформи през последните години „са доказателство, че България е поела бъдещето си в свои ръце“.

„Никой не се ражда терорист, именно липсата на достъп до основни човешки права е в основата на омразата и разделението“, посочи още Плевнелиев и призова европейските граждани и политици да разграничат патриотизма от крайния национализъм в Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама