Мирните преговори за Сирия започват в петък

16:59, 26 яну 16 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура изпрати поканите за преговорите за мир в близкоизточната страна. Те ще започнар в Женева на 29 януари (петък), прераде „Ройтерс“.

В Швейцария Де Мистури е поканил  и опозицията, се казва в съобщение на световната организация, цитирано от Ройтерс. В него не се разкриват подробности кои групи конкретно са поканении колко групи могат да участват.

„Специалният посланик на ООН за Сирия господин Стефан де Мистура изпрати поканите на сирийските участници днес, 26 януари 2016 година, в съответствие с параметрите, заложени в резолюция 2254 (2015) на Съвета за сигурност на ООН”, се пояснява в съобщението.

Правителството на Башар Асад вече обяви, че ще изпрати свои представители. Бъдещето на преговорите допълнително се усложнява от факта, че Русия иска в тях да вземат участие и кюрдските милиции, известни с акронима PYD. Турция е категорично против това. Очакванията на експертите са, че преговорите ще продължат месеци наред.

По план първият кръг мирни преговори за Сирия трябваше да започне днес. По-рано този месец от ООН в Женева обявиха, че дългоочакваните разговори най-вероятно ще започнат с няколко дни закъснение. Руският външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери призоваха Де Мистура разговорите да не бъдат отлагани за февруари.

„Министърът и държавният секретар на САЩ призоваха специалния посланик на ООН Де Мистура възможно най-скоро да обяви начална дата на сирийските преговори”, обяви руското в съобщение руското външно министерство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама