Защитници на детското ветроходство излизат на протест във Варна

16:54, 26 яну 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протест срещу съсипването на яхт клуб "Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” организира ръководството на клуба, съвместно с родители, възпитаници и симпатизанти. Демонстрацията, която цели да насочи вниманието на обществеността към неуредения въпрос и със спортната база, намираща се на Пристанище Варна, е насрочена за 11:00 часа на 30 януари.

Въпреки спазените законови процедури за организиране на търг за 19 остарели и недобре поддържани според ръководството на порта яхти, е прекъснат всякакъв конструктивен диалог между страните в съществуващия правен и морален казус. Той засяга преди всичко факта, че от една страна, е налице дългогодишен успешно работещ клуб за развиване на детското ветроходство, при това най-големият у нас, а от друга – че "Пристанище Варна" ЕАД не вижда причини да запазва досегашната ситуация.

"На практика ние поддържаме базата, плащаме и на персонала, а ремонтите на остарелите яхти са прекалено скъпи", заяви изпълнителният директор на порта Петър Сеферов. По думите му е редно, ако някой иска да ползва яхти и да развива ветроходен спорт, да купи поне няколко плавателни съда, а освен това да уговори ползване на съществуващата база. Според Сеферов отдаването на концесия е добрият вариант, без да се изключват възможности за отстъпки.

От сдружението с нестопанска цел, ръководещо дейността на яхт клуба, са категорични, че ще участват в предстоящия търг. Те са събрали пари, с които се надяват да купят 3 от предлаганите ветроходни лодки. От своя страна от ръководството на варненския порт не пожелаха да уточнят колко яхти за детско ветроходство ще вземат с парите от готвената продажба на старите съдове.

Един от основните мотиви на Клуба да се противопостави на продажбата на 7 от предлаганите на търг яхти е, че те са свързани с историята на Варна, подчерта пред медиите секретарят на сдружението Гергана Георгиева. За да продължи нормалната дейност на клуба, са нужни поне 5 лодки.

"В момента децата използват всяка свободна минута, за да я прекарат в яхт клуба, дори и да не излизат на море. Ветроходството е спорт, който ги развива не само физически, но и калява психиката им и ги учи да вземат решения и да работят в екип в екстремни ситуации. Учи ги на уважение към морето и морската професия", подчертаха в писмо до медиите родители на възпитаници на клуб "Кап. Георги Георгиев – Порт Варна".

"Продажбата на плавателните съдове няма да окаже никакво влияние на ветроходните школи в града, тъй като в тях не се обучават деца от детските ветроходни класове. Не предстои промяна и на статута, отдаване под наем или продажба на сгради, част от терминал Варна – Изток, собственост на "Пристанище Варна“ ЕАД, които до момента са ползвани за нуждите на спортни клубове", категорични са от своя страна от ръководството на порта.

По неофициална информация обаче определени корпоративни кръгове имат интерес към базата, която вече повече от 40 години се използва от яхт клуб "Кап. Георги Георгиев – Порт Варна", който развива изключително полезна за малките варненци дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама