Прокуратурата внесе обвинителен акт за използване на чужди търговски марки

16:32, 26 яну 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Асие Ю., на 29 г. от гр. Пловдив, за използване на търговски марки без съгласието на притежателя – престъпление по чл. 172б ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обв. Асие Ю. е предадена на съд за това, че на 17 юни 2015 г. в гр. Пловдив, в търговски обект – магазин, е предлагала стоки – спортни обувки на обща стойност 3 500 лева, с брандовете на четири световни търговски марки без разрешението на притежателите на изключителното право да ги разпространяват и продават.

В началото на 2014 г. обвиняемата решила да развива търговска дейност като продава спортни обувки. Тя сключила договор за наем за помещение на ул. "Храбрец" в Пловдив. Закупила от неустановено по делото лице маратонки с надписи на световно известни чужди търговски марки, като била наясно, че не ги получава от носителите на изключителните права върху поставените върху тях знаци.

На 17 юни 2015 г. спортните обувки били иззети с протокол по образувано досъдебно производство на служители от отдел "Икономическа полиция" на ОД на МВР-Пловдив. Обвиняемата е заявила, че стоката е нейна собственост.

Назначена по делото експертиза е установила, че са били нарушени  правата върху марките на производителите. Носителите не са давали съгласието за използването им от обвиняемата, става ясно от обвинителния акт. Според заключението на правно-патентна експертиза съществувала висока степен на сходство между регистрираните марки и знаци и изобразените такива върху стоките, предлагани от обв. Асие Ю. Поради това те биха могли да въвеждат в заблуждение купувачите относно техния произход и качества.

Разпитана в хода на досъдебното производство обвиняемата се е признала за виновна. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама