Предлагат 19 професии на учениците в Шуменско

16:30, 26 яну 16 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
42 паралелки за 19 професии да бъдат разкрити през учебната 2016/2017 г. в училищата в Шуменска област, предлага Регионалният просветен инспекторат. Планът за държавния прием в 29-те професионални училища в областта бе представен и приет днес на заседание на постоянната комисия по заетостта в Областната администрация в Шумен.

Директорите на училищата не са предложили тази година нови специалности, единствено в СОУ „Цанко Церковски”- Никола Козлево искали да разкрият паралелка „Програмист”, но поради липса на обезпеченост с техника и условия за обучение, им е било отказано, обясниха експерти от РИО – Шумен.

В професионалните гимназии в региона тийнейджърите ще могат да учат за дизайнери, счетоводители, администратори, електротехници, готвачи, сервитьори, строителни техници и др. За поредна година се отчита фактът, че професионалните училища не предлагат нужни на бизнеса средни специалисти като стругари, фрезисти, шлосери и др.

 „Една от причините за това е, че тези професии не са предпочитани от учениците и паралелките остават непопълнени”, каза експертът по професионално образование в просветния инспекторат Машка Крумова. Тя допълни, че все още се чака постановлението на Министерския съвет за защитените професии, за да е ясно кои ще са те за Шуменския регион и в кои училища ще се изучават.

Според председателя на Търговско-промишлената палата в града Христо Дечев, за поредна година се приема план за прием, който поддържа статуквото и не разрешава проблема за това какво се случва с тези кадри, когато завършат. По думите му, връзката с бизнеса е много важна, за да не се „произвеждат” нови безработни.

По данни на инспектората, събрани от директорите 30% от випускниците, завършили миналата година професионалното си образование в училищата в Шуменска област са останали без реализация.  От тях 10% са напуснали страната, други 10% са безработни, а за други 10% няма информация.

70 на сто от дипломираните специалисти със средно образование пък са започнали работа, но не е ясно дали точно по професията, която са учили или са станали студенти. В България за съжаление няма изградена система за информация, която да се събира за завършилите професионални училища, обобщиха експерти.

Тази година в Шуменска област завършващите седмокласници са общо 1479, с 62-ма повече от предходната. Учениците, които завършват осми клас пък са 966, с 44-ма по-малко от миналата година.

От предложените 42 паралелки-8 са след завършен 7 клас, 22- след приключено основно образование. Ще има и две паралелки вечерна форма на обучение и 6 – за задочно обучение след 8 клас.

Миналата година паралелките са били с една повече - 43, сега отпада специалността „Агроекология” след 7 клас в Професионалната гимназия по селско стопанство и хранителни технологии в Шумен. Общо миналата година са били запълнени 36 паралелки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама