Правна комисия в Шумен подкрепи забраната за религиозната агитация по домовете

16:15, 26 яну 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Религиозната агитация да бъде забранена по домовете на хората в Шумен. Това предложение за допълнение към Наредба 1 бе прието на заседание на членовете на Правна комисия към Общинския съвет.

Предложението за забрана на религиозна агитация по домовете и по улиците на града бе направено от общинския съветник от НФСБ Наталия Стефанова.

Членовете на Правна комисия обаче се въздържаха по въпроса дали религиозната пропаганда посредством раздаване на брошури, листовки и други може да се забрани и по улиците на Шумен.

В аргументите си членовете на Правна комисия посочиха, че на публичните места няма как да се въведе подобна забрана, защото може да бъдат засегнати религиозните права на гражданите. Забраната за раздаване на листовки по домовете може да проработи със съдействието на етажната собственост. Ако някой член на етажната собственост покани в дома си хора, които да агитират, то няма как да се забрани, но ако агитацията продължи и по другите домове от сградата без живущите да са съгласни, то може да се подаде сигнал до общината и агитаторите да бъдат санкционирани. Тогава те попадат в общите наказателни текстове от Наредба 1 и подлежат на глоба от 100 до 1000 лева.

Окончателно текстовете за допълнение на Наредбата ще се гласуват на сесията на Общинския съвет този четвъртък.

Единодушно членовете на Правна комисия подкрепиха предложението на Даниела Русева сътрудниците на Общинския съвет да бъдат повишени. В момента трите дами, които подпомагат дейността на Общинския съвет в Шумен са с ранг “главен специалист” и взимат заплата близка до минималната за страната.

Според членовете на Правна комисия сътрудниците към Общинския съвет имат много и големи отговорности и работа и трябва да се повишат до “младши експерт”. Предложението на комисията ще бъде гласувано в сесийна зала.

Дебат сред членовете на Правна комисия предизвика  предложеното от кмета преструктуриране на администрацията.

Според Пламен Петков в администрацията трябва да има задължително звено по Закона за обществените поръчки, като такова е регламентирано в Закона, който предстои да бъде приет на второ четен в Народното събрание. В сега предложеното преструктуриране на администрацията липсва това.

Веселин Пенчев от БСП предложи хората, които се занимават с обществените поръчки да бъдат останат в отдел, както е било досега.

Заместник-кметът Татяна Костова обясни, че засега предложението за промени в структурата остава в този вид, а след приемането на Закона за обществените поръчки в парламента, промяна ще бъде предложена и за местната администрация.

С 5 гласа “за” и 2 “въздържал се” членовете на Правна комисия приеха предложението на администрацията за създаване на Общинско предприятие за чистота. С “въздържал се” гласуваха представителите на Реформаторския блок Даниела Русева и Ася Аспарухова. Те обясниха, че не са против създаването на предприятието, но искат да се разработят и другите два варианта, които стоят по въпроса с боклука на Шумен – концесия и обявяване на обществена поръчка за изпълнение на дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване и след анализ на трите предложения да се избере най-доброто.

Средствата за ремонта на читалището в село Салманово да бъдат пренасочени за укрепване на свлачището на ул. “Дедеагач”. Това предложение на Икономическа комисия ще гласуват общинските съветници в четвъртък. В бюджета бяха заложени средства за ремонт само на едно читалище в общината, това в Салманово. След проверка се оказало, че читалището е държавна собственост и общината няма ангажимент да го ремонтира. Така заделените пари за него ще отидат за свлачището в Тракийския квартал. 

Със забележки, че няма отделени пари за ремонти на улиците по селата, за ремонти на читалища и други препоръки с 5 гласа “за” и 1 “въздържал се” /Венцислав Венков от БСП/ членовете на Икономическа комисия приеха предложения от администрацията бюджет на общината за 2016 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама