Русенска секторна комисия отчете необходимостта от увеличаване на процента БВП за образование

15:17, 26 яну 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Под председателството на доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе, днес, 26 януари, се проведе първото за 2016 година заседание на Секторната комисия в областта на образованието и пазара на труд. Информацията за проведеното заседание съобщават от кабинета на губернатора.

Диана Иванова – директор на ПГО „Недка Иван Лазарова” Русе представи ефективен подход при изготвяне на държавния-план прием в контекста на Националната програма за развитие България 2020, Стратегията за развитие на професионалното образование и обучение в Република България за периода 2015-2020 година, Стратегия „Европа 2020”, Областната стратегия за развитие на Област Русе 2014-2020.

Като основна насока за бъдеща работа Иванова отбеляза необходимостта от повишаване процента Брутен вътрешен продукт, заделен за образование. На следващо място, тя постави акцент върху диспропорциите в степента на образованост, като изведе на преден план визията за стимулиране социалната интеграция сред ромското население. Съществено условие за ефективна образователна система, според изложението на Иванова, е възобновяването на взаимообвързаността между средно образование, висше образование и бизнес.  Коментар по отношение на презентацията по т. 1 от дневния ред направи Айдън Юсеинов – директор на ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“. Той сподели опасението си от въздействието на делегираните бюджети върху работата и дейността на учебните заведения, като подчерта също необходимостта от увеличаване процента БВП за образование. Юсеинов повдигна въпроса, касаещ отправено през 2015 година предложение за до-финансиране от страна на държавата на защитени професии. 

В отговор на поставения въпрос, доц. д-р Бурджиев пое ангажимент да изготви, съгласувано с Регионален инспекторат по образованието – Русе, писмо до Министерството на образованието и науката с искане на информация относно развитието на отправеното предложение за утвърждаване на списък със защитени професии.

По предложение на Стефка Тончева – директор на СОУ „Васил Левски“, гр. Ветово, гост – презентатор на заседанието беше Иво Василев – ръководител направление „Човешки ресурси“ в „Каолин“ АД. Той си постави за задача да представи как изглежда бъдещето на образователната система в очите на бизнеса, т.е. на потенциалните работодатели. Василев отчете тревожността от факта, че броят на децата, които в ранна детска възраст отпадат от образователната система, нараства. В посока преодоляване на това предизвикателство, той предложи опита и примера на „Каолин“ АД в реализирането на проект за дуално обучение. В този смисъл, по искане на „Каолин“ АД е заложено в държавния план-прием създаване на допълнителна паралелка „Обогатяване на полезните изкопаеми“ в СОУ „Васил Левски“, гр. Ветово. Компанията е готова да инвестира в оборудването на такъв кабинет. Василев посочи, че за фирмата е от изключително значение да бъде възприемана като партньор с основна цел задържане на децата в училище и в страната. 

Областният управител на Област Русе приветства съвместната инициатива на „Каолин“ АД и СОУ „Васил Левски“, гр. Ветово, като увери в готовността на администрацията да подкрепи реализирането й на областно и национално ниво.

По точка втора от дневния ред Димитър Райнов – началник на Регионален инспекторат по образованието – Русе, очерта основните акценти в предложения проект на държавен план-прием по професии и специалности в Област Русе за 2016/2017 г.

Като огромен проблем той подчерта непрекъснато намаляващия брой деца в прием, поради миграционните процеси, които се наблюдават през последните години. Акцент постави и върху обстоятелството, че интерес за децата представлява обучението в атрактивни специалности, които на практика нямат приложение в реалния бизнес. Райнов запозна с наложените леки ограничения върху приема в някои професионални гимназии, докато в останалата част план-приемът се запазва в традиционната му форма. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама