Москов представи закриването на ТЕЛК-овете пред работодатели

15:17, 26 яну 16 / Политика 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Системата за отпускане на инвалидни пенсии ТЕЛК се разпада като обособена комисия, а експертизите на пациентите стават две – медицинска и социална. Това обяви днес министърът на здравеопазването Петър Москов на среща с работодателите, на която бяха обсъдени насоките за реформиране на системите за експертиза на здравното състояние и работоспособността.

Промяната, която предлага Москов, е да се закрият ТЕЛК-овете и всеки лекар с необходимата квалификация да може да може да съставя съответните експертизи за увреждания. Според новия модел до седмица след приключването на лечението след инвалидизация лекарят да изготви експертиза за състоянието на пациента. Това, според министъра, ще осигури на болните по-бърза оценка за степентта на уврежданията им.

След това експертизата се праща по електронен път до социалните служби. Там втора комисия, включваща лекар по трудова медицина, социален работник и представител на осигурителя, ще изготви социалния план на болния. Спрямо неговата професионална сфера и специфика на труд ще му бъдат присъждани съответните интеграционни добавки и помощи, за да бъде върнат на работа.

Москов и социалният министър Ивайло Калфин ще предложат за обществено обсъждане оценката да се прави от местни лекари с нужния стаж, специализация и държавен сертификат. За тази дейност те ще получават допълнително възнаграждение, подчерта здравният министър.

След общественото обсъждане правителството ще внесе всички законови промени за обсъждане в Народното събрание, като по думите на Петър Москов това трябва да стане преди лятната ваканция на депутатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама