Общината се оказва безсилна пред „Витоша ски“

14:10, 26 яну 16 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъде сформирана работа на група, която да разгледа приватизационния договор на "Витоша ски", посредством който фирмата е собственик на всички съоръжения в планината. Това предложи по време на редовното заседание на постоянната общинска комисия по околна среда Иван Велков от "Зелените".

Причината са зачестилите инциденти в планината, вследствие на неизправност на ски съоръженията. Преди около месец заради повреда кабинковият лифт "Симеоново" спря да работи и остави десетки хора блокирани във въздуха в продължение на повече от час. Преди седмица лавина затрупа двама мъже в непосредствена близост до една от пистите на Витоша, а в неделя 5-годишно момче падна от кабинковия лифт "Симеоново". Агенцията по метрологичен надзор установи, че инцидентът е вследствие на възможна техническа неизправност на съоръжението, въпреки твърденията на "Витоша ски", че детето е виновно.

"Има доста писмени сигнали от граждани до мен и питания какво предприема общината след тези инциденти. Затова искам да предложа да бъде сформирана работна група, която да разгледа договора на "Витоша ски", за да видим какви са възможностите на общинския съвет да се намеси", каза Велков пред колегите си. На практика фирмата е собственик на съоръженията, като е подписала приватизационен договор с общината.

Лорита Радева, която е председател на комисията по екология, обясни че при сключването на договор фирмата е поискала той да не бъде публично достояние. Радева припомни, че преди четири години, когато имаше редица спорове и съоръженията на Витоша не работиха един сезон, общинският съвет е търсил всички начини за преразгледане на договора на фирмата.

"Тогавашните анализи показаха порочна конструкция на правата на общината спрямо този приватизационен договор. Оказа се, че той много бегло защитава интересите на общината и на гражданите, но няма какво да се направи, защото те си изпълняват задълженията по договор", каза Радева.

Зам.-председателят на общинския съвет Николай Стойнев обясни, че засега общината трябва да изчака официалния протокол на агенцията по метрологичен надзор и тогава да каже какви мерки могат да се предприемат. Стойнев също обясни, че възможностите на общината в случая са нищожни.

"Миналата зима пред очите ми падна влека на писта "Заека", добре че не закла някой. Затова и лифтът беше спрян. Но те са собственици на съоръженията и не зная правно дали изобщо има вариант да се развали този приватизационен договор", посочи той.

По договор "Витоша ски" има задължение да осигурява работни места, да не променя предмета си на дейност и да инвестира в обектите, които са нейно притежание. Дали обаче съоръженията ще работят или ще бъдат спрени и колко ще струва услугата е тяхно решение, което не подлежи на санкции. По договор до 2022 г. на фирмата ще бъде налаган приватизационен контрол.

"Е, да, но се контролират условията, които са заложени, а те ги изпълняват. Не можем да развалим такъв договор без законови обоснования, а да не говорим, че ако такъв договор се развали, ние сигурно ще трябва да платим милиони обезщетение", посочи още Стойнев и добави, че всичко, което се случва на Витоша е "една голяма каша".

Като пример Стойнев обясни, че единствената писта на Витоша, която има документ да бъде такава е "Витошко лале". "Всички други писти, въпреки че функционират, нямат статут като такива. Те на практика не са писти", каза общинарят.

В крайна сметка Лорита Радева заяви, че няма как да бъде сформирана подобна работна група и че първо въпросът трябва да се обсъди с кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на общинския съвет Елен Герджиков. Кой ще говори с тях обаче не стана ясно. Въпреки, че още вчера и други общински съветници подкрепиха искането на Велков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама