РЗОК в Разград отпуска месечно по 1 млн. лв. за лекарства на болни

13:28, 26 яну 16 25 522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
РЗОК в Разград отпуска по 1 млн. лв. на месец за лекарства на болни. Това е обявил днес директорът на местната здравна каса д-р Камелия Станева по време на среща с депутатът от ПП ГЕРБ Михаил Тодоров.

Д-р Станева е подчертала, че преди три години месечната сума за лекарства заделяна от РЗОК в Разград е била 500 хил. лв. „На този етап няма постъпили жалби в РЗОК-Разград за липса на лекарства в областта и пациентите са обезпечени с нужните им медикаменти. Реформите ще оптимизират лечението и ще подобрят качеството на здравеопазването. Очакваме реформите, наложителни са и ще са от полза за осигурените лица и лекарите “, е уверила д-р Станева.

Депутатът от Разград Михаил Тодоров днес е провел среща и с директорите на РЗИ-Разград д-р Ася Генева и МБАЛ „Св. Св. Иван Рилски“ д-р Марин Керчев.

Разговорите с медиците са били по повод предстоящият вот на недоверие към правителството в сектора на здравеопазването, както и провежданите реформи в него.

Най-обсъжданата тема на срещата с директора на РЗИ Разград е била ваксините за децата. Д-р Ася Генева предоставила подробна справка на извършените видове имунизации и реимунизации на територията на област Разград.

„Обхватът на подлежащите през 2015 г. на задължителните имунизации и реимунизации е 68,52% (обхванати 57034 от подлежащите 83243 лица). Анализът на необхванатите лица сред подлежащите по видове причини показва, че най-голям брой са необхванатите 8020 лица в групата „други причини”. Към 31 декември 2015 г. по сведение, взето от отчетите за изразходваните биопродукти в дози от ОПЛ, има налични 88 дози „Пентаксим“ в практиките“, заявила д-р Генева.

По думите и е имало постъпили обаждания по телефон на РЗИ-Разград от притеснени родители по въпроса с ваксините внесени от Турция. Д-р Генева била категорична, че за 2015 г. няма съобщени нежелани реакции след ваксинация в РЗИ – Разград“. Тя споделила и личното си мнение за безопасността на ваксините.

На срещата си с директора на болницата МБАЛ „Св. Св. Иван Рилски“,  Михаил Тодоров се запознал с основните важни проблеми и състоянието й. Директорът на болницата д-р Марин Керчев заявил, че „здравната реформа е факт и лекарите работим спрямо нея.“

По думите на медика лечебното заведение имало проблем с кадрите, но недостигът им не е бил по-различен от този в други болници в страната. „Този въпрос не може да бъде разрешен на местно ниво“, споделил той. Д-р Керчев изтъкнал, че за последните 6-7 месеца, болницата в Разград няма наложено административно нарушение от здравната каса.

Д-р Керчев споделил, че вече има отпуснати 200 000 лв. от Министерството на здравеопазването за закупуването на дигитална рентгенографична и рентгеноскопична система, която ще реализира икономии в размер на 50-60 хил. лв. годишно на лечебното заведение. Той информирал още, че има и уверението на министерството за отпускането на средства за закупуването на лапароскопска техника за инвазивно лечение за АГ отделението.

                                                    

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама