Приеха Бюджет 2016 на Община Бургас, само БСП на контра

13:15, 26 яну 16 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 42 гласа „за“ и 3-ма против Общинският съвет прие Бюджет 2016 г. на Община Бургас. Приходите и разходите, заложени в него, са общо 218 558 622 лв. От тях 72 593 319 лв. са държавни, 95 965 303 лв. са общински, а индикативният годишен разчет за сметките от Европейския съюз е в размер на 50 000 000 лв.

Единственият опонент на предложения от кмета Николов бюджет бяха съветниците от БСП.

Според областния председател на левицата Николай Тишев бюджетът е балансиран и в това отношение Общината си е свършила добре работата. Но приоритетът, който си е поставил бюджетът, не би трябвало да е подобряване на средата за живот в жилищните комплекси. Според БСП приоритетите в бюджета трябва да са облекчаване на бизнеса, намаляване на финансовата тежест върху фирмите и гражданите, стимулиране на раждаемостта и т.н. Затова в този вид БСП не се съгласи да подкрепи бюджета.

Кметът Димитър Николов отговори на Тишев, че досега не е имало друг бюджет, в който да са заложени толкова средства за облагородяване на комплексите и кварталите на Бургас. В разходната част най-много средства отиват за подобряването на инфраструктурата. В „Меден рудник“ например изцяло се преасфалтират се паркингите, изграждат се нови места за игра на децата, строят се 3 нови детски градини, започват се да се реконструират и спортните площадки в училищата. В жк „Възраждане“ вече се асфалтират две междублокови пространства. Санират се блокове. Освен това Бургас е с най-ниски данъци сред първите 5 най-големи градове в България. Няма друг град, в който да са отпуснати толкова пари за инвитро процедури.

„Всяко добро предложение, което е в полза на Бургас, ще бъде прието, независимо от кой общински съветник идва“, гарантира Димитър Николов и призова да не се влиза в партиен популизъм.

В отговор Тишев даде конкретно предложение за облекчаване на младите семейства – таксите за детските градини да се намалят с 40 %, като тези планирани 1,2 млн. лв. могат да бъдат компенсирани с вземане на суми от други пера в бюджета.  

Зам.-кметът Красимир Стойчев репликира, че таксите вече са приети в комисия и няма как да се променят сега. Предложенията на Тишев той определи като неразумни и невъзможни да се случат.

От своя страна кметът Николов заяви, че експеримент с премахването на таксата за детските градини вече е правен преди 7 години и той се е оказал неуспешен. Родители са започнали да се оплакват, че рязко е паднало качеството на обслужването и храненето на децата. Всичко това е довело до спешно приемане на такса за тези заведения. Освен това сега се въвежда здравословно хранене за детските градини, извикани са специалисти, работи се за качество, което да подобри здравето на подрастващите. За всичко това обаче трябват пари.

Ивайло Вагенщайн от НФСБ предложи да се създаде фонд за подпомагане на талантливи деца от Бургас.

Кметът Николов отговори, че в момента има 7 хил. лв. в направление образование за талантливи деца. Те се дават за музиканти, спортисти, за такива, които участват на международни олимпиади. Той предложи тези средства да се увеличат на 30 хил. лв., което беше прието с одобрение.

Обсъдени бяха и редица други предложения на общински съветници, повечето от които се приеха като разумни от кмета Димитър Николов и включени в капиталовата програма на общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама