Европа води опасна линия на поведение спрямо Русия, предупреди Лавров

12:40, 26 яну 16 / Свят 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ЕС води опасна линия на поведение спрямо Русия, особено за укрепването на границите на НАТО. Това каза руският външен министър Сергей Лавров по време на ежегодната си реч за външната политика на страната. По думите му действията на Алианса в Източна Европа са крайно притеснителни.

„Русия няма интерес от отслабването или разцепването на ЕС“, заяви още руският външен министър, цитиран от ТАСС. „Можем да видим колко е трудно да се формира единна линия на Европейския съюз, не само по отношение на интеграцията, но също така и по редица други въпроси“, каза Лавров и допълни, че руското правителство вижда колко е важна ролята на Германия като водеща нация и локомотив на ЕС. „Виждаме как Берлин се стреми максимално да вземе под внимание интересите на всички страни от ЕС. А да се направи това става все по-трудно. Москва няма интерес от отслабването на ЕС и от появяването на пукнатини, които да предизвикат разпадането му“, каза още дипломатът.

Кризата в Сирия

Според Лавров няма как политическо решение на конфликта в Сирия да бъде постигнат без участието на кюрдското малцинство. „Действията на руските въздушно-космически сили, по молбата на сирийското правителство, помогнаха за обръщането на ситуацията в страната и намаляването на територията, контролирана от терористи”, каза той.

„Един от ключовите моменти през 2015 г. стана инициативата на руския президент Владимир Путин за създаване на широка антитерористична коалиция под егидата на ООН“, отбеляза Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

Припомняме, че от септември миналата година Русия започна да помага от въздуха на сухопътните войски на правителството на Башар Асад. Сергей Лавров заяви още, че Москва не е искала от Асад да подава оставка, нито му е предлагала политическо убежище. Федерацията е единственият участник в конфликта, който освен по позициите на терористичната организация „Ислямска държава“, нанася удари и по останалите терористични и ислямистки групировки в обхваната от насилие Сирия.

Без сирийските кюрди преговорите за мира в близкоизточната страна не могат да доведат до окончателно политическо решение, убеден е Лавров, който припомни, че малцинството представлява 15% от населението.

По този въпрос руската позиция се различава остро от тази на Турция. Миналата седмица ръководителите в Анкара заплашиха, че могат да прекратят участието си в международните преговори за Сирия, ако в тях участват и представители на кюрдите. Русия и САЩ не участват в сформирането на делегацията на сирийската опозиция. Това е задача на посланика на ООН в региона Стефан де Мистура, заяви Лавров.

Преговорите между Башар Асад и опозиционните групировки, под егидата на ООН и с участието на други международни сили, трябваше да започнат вчера в Женева. Това не се случи заради спорове дали военните крила на антиправителствените сили може да присъства.

Американският държавен секретар Джон Кери вчера заяви, че развръзката за Сирия предстои в следващите 24 до 48 часа.  

Ситуацията в Украйна

Минските договорености от 12 февруари 2015 г. остават единствения механизъм за намаляване на напрежението в Донбас и овладяване на политическата криза в Украйна. Така Сергей Лавров коментира ситуацията в съседна Украйна. Той обеща, че в рамките на тези споразумения Москва ще окаже на Киев „всякаква помощ за достигане на национално съгласие”. „Задачите остават неизменни-ще настояваме за безусловно изпълнение на постигнатите договорености в Минск, както и на допълнителните споразумения, постигнати в разговорите между лидерите на „нормандския формат”, допълни Лавров.

Според него, Русия е заинтересована от мирно решаване на кризата около Украйна и ще направи всичко, това да се случи и националното съгласие в тази държава да бъде постигнато.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама