В Пловдив започват проверки за вноса на електрически крушки

12:35, 26 яну 16 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Териториалното управление на Митница Пловдив и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започват проверки на вноса на електрически крушки с нажежаеми жичка. Това съобщи за Пловдив Topnovini.bg началникът на отдел "Надзор на Пазара" в агенцията Тодор Кесяков.

Припомняме, че от Европейския съюз поетапно забраниха използването и масовото потребление на  електрически крушки с нажежаема жичка с цел икономия на енергия. Според изследвания те харчат 90% от енергийния си разход за топлина, а не за светлина. През месец септември 2009 година беше спряна продажбата на 100-ватовите лампи с нажежаеми жички, месеци по-късно – на 75-ватовите, през септември 2011 година– на 60-ватовите, а на 1 септември 2012 година – на 40 и 25-ватовите.

"Европейският съюз  обаче дава право и след 1 януари 2013 година да се продават крушки с жичка, ако не са за бита, а за индустрията и транспорта", допълни Кесяков от агенцията за метрологичен и технически надзор в града под тепетата.

Целта на инспекциите е дали реално крушките са предназначени за индустрията или се използват за нерегламентирана продажба в търговската мрежа.

Проверка на Пловдив Topnovini.bg показва, че в пазарната мрежа, особено в малките населени места, все още се предлагат забранените артикули. Отговорът на търговците е, че имат от електрическите крушки с нажежаеми жички на склад, които са останали от предишни зареждания. Забраната обаче влизаше в сила след изчерпване на количествата в складовете.

"Проверките започват от началото на следващата седмица", завърши Кесяков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама