Летец застава начело на армията

12:27, 26 яну 16 25 651 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Досегашният зам.-началник на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов ще бъде новият шеф на Българската армия. Решението, което предстои да мине през Министерски съвет и Президентството, е било взето на свикания днес Съвет по отбраната. Офицерът бе командир на Военновъздушните сили до 2014 г. и бе най-очакваният избор.

Рокадата идва, след като стана ясно, че настоящият шеф вицеадмирал Румен Николов, който стана първият моряк, поел войската, ще бъде предсрочно пенсиониран - повече от две години преди да завърши мандата си и макар законът да не предвижда такава възможност

Официално причината е, че той достига пределна възраст за званието си - 59 години за офицер с три генералски звезди. Министърът на отбраната Николай Ненчев можеше да го предложи за адмиралско звание, но обтегнатите отношения между двамата си казаха думата, коментират запознати.

Очаква се до средата на февруари месец т.г. процедурата да завърши, а ген.-лейтенант Константин Попов. Ако при назначаването си той получи повишение в звание, офицерът ще стане първият и единствен четиризвезден генерал в Българската армия от пенсионирането на генерал Симеон Симеонов насам.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама