Откриват стая "Конфуций" в Търговище

11:57, 26 яну 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В началото на март предстои официално откриване на стая "Конфуций" в Търговище. Това бе договорено по време на официалното посещение на кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров с Негово превъзходителство посланика на Китайската народна република в България  Уей Дзинхуа в Посолството в София.

Срещата бе продиктувана от взаимния стремеж  на двете страни към задълбочаване  на  приятелските  връзки  и сътрудничество с Търговище, което датира от 20 години. Съществен принос за това има  и активното посредничество на търговищкото Сдружение „Приятели на Китай”, чийто председател Румен Новаков  също присъства на срещата.

Кметът  покани китайския посланик да посети общината в началото на март за участие в официалното откриване на Стая „Конфуций” в ОУ „Христо Ботев” и в тържествения  концерт по случай настъпването на китайската Нова година на Огнената маймуна. За реализация  на идеята Общината ще търси съдействието на Сдружение „Приятели на Китай”.

 Посланикът на Китай подкрепи идеята на Община Търговище проведения през 2014 г.  в Търговище  българо-китайски бизнес форум да бъде развит като ежегодна проява,  с цел – изграждане на основа за двустранни икономически връзки на общинско равнище.    Н. Пр. увери гостите  в своята готовност да окаже всестранна подкрепа на всички инициативи за задълбочаване на сътрудничеството.

 „За търговищенци думата „Китай” е равносилна на думата „Приятелство”, каза в заключение д-р Димитров, с което изрази както своите лични чувства, датиращи от първите му контакти, през студентските години, с представителите на традиционната китайска медицина и със самобитното китайско изкуство и литература, така и отношението към тази страна на учениците в търговищките училища, изучаващи китайския  език като част от своята учебна програма. За това информира Полина Василева, която отговаря за международните връзки в Община Търговище.

Китай заема второ място по темпове на икономическото развитие в света, но висшият китайски дипломат подчерта, че правителството на КНР залага на новата стратегия за повече качество  и социална справедливост в това развитие.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама