Кражба на меден проводник за над 7000 лв. от трафопост в Пловдив

11:17, 26 яну 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кражба на 330 метра меден проводник на приблизителна стойност 7 000 лв. е установена при проверка в трафопост в района на бул. „6 септември“ в Пловдив. Крадците са проникнали неправомерно в трафопоста и са отрязали медни проводници от два трансформатора до табла „ниско“ напрежение. В съоръжението е проникнато въпреки, че е било заключено и обезопасено и въпреки поставените от дружеството уведомителни табели за опасност за живота.

Кражбата не е нарушила захранването, но поставя под риск снабдяването за пловдивчани от този трафопост при покачване на тяхното потребление. Бързата реакция на екипите на дружеството, които възстановиха липсващата техническата инфраструктура, избегна риска от аварийно прекъсване на електрозахранването в централен район на Пловдив. За случая са уведомени органите на МВР Пловдив.

За 2015 г. на територията, обслужвана  от EVN България, са извършени 343 неправомерни посегателства на 22 000 метра електропроводи, както и на 2682 литра трансформаторно масло. Общо разходите за възстановяване на инфраструктурата надхвърлят 257 000 лв. – средства, които биха могли да бъдат вложени в подобряване на електрозахранването и клиентското обслужване.

Посегателствата нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии в електрозахранването, а в редица случаи имат и фатален изход за извършителите. За решаването на проблема с кражбите ЕVN България работи заедно с местните власти и органите на МВР. От дружеството настояват за строги мерки и санкции, за да се ограничат кражбите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама