Започват празничните прояви за Деня на Разград

09:07, 26 яну 16 / Култура 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази година Разград отбелязва 138 години от Освобождението си. Проявите, посветени на празника започват днес и ще продължат четири дни.

Началото на празничните прояви ще бъде поставено от 17.30 часа в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” с откриване на съвместна изложба на Национален парк - музей „Шипка - Бузлуджа”, галерията и Регионалния исторически музей в града. Фотодокументалната изложба проследява пътя от идеята до построяването на Паметника на свободата на връх Шипка.

С много културни и спортни прояви е наситена празничната програма през следващите три дни. Част от тях са изложба, празнична сесия на Общинския съвет, ритуал за връчване на отличията „Почетен гражданин на град Разград”, водосвет, факелно шествие и отдаване на почит пред Мавзолея -костница.

Два празнични концерта очакват разградчани. Първият е „Класиката среща АББА“ и е непосредствено след награждаването на почетните граждани в Общински културен център на 27 януари. Другият концерт е на 29 януари с участието на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” и двамата млади пианисти Хасан и Ибрахим.

28 януари е обявен за празник на Разград, с решение на Общинския съвет от 27 декември 1993 година. На този ден през 1878 г., градът е освободен от османско робство. Разградчани са посрещнали с цветя и песни своите освободители - руските войни от І девизия на 13 армейски корпус, начело с княз Александър Дондуков-Корсаков. Признателното население с доброволни помощи изгражда Мавзолей на руските войни, открит официално на 14 октомври 1880 г.

За първи път този празник е честван на 28 януари 1994 година. В чест на юбилейната 125 годишнина, с решение на Общинския съвет, на тържествената сесия, проведена на 28 януари 2003 г., княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков е удостоен посмъртно със званието “Почетен гражданин на град Разград”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама