Прокуратурата започва проверката за "Химко" от Ян Аронов

08:43, 26 яну 16 / Политика 25 690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата разследва сигнала за корупционни действия, подаден от американската компания AMJ Group. Това каза пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров, Румяна Арнаудова. Тя обясни, че проверката ще започне с установяването на лицата, подали сигнала.

Припомняме, че от компанията обявиха в официално писмо до главния прокурор и посолството на САЩ в София, че при опит да участват в приватизацията на "Химко" - Враца са били изнудвани да заплатят 1 000 000 евро подкуп. Според сигнала сумата им е поискана от съветник на премиера Бойко Борисов.

В писмото си от американската компания твърдят, че са имали среща със синдика на предприятието Росица Томова, при която са изплатили комисиона от 15 хил. евро пред свидетели. След това отишли на среща с човек, чието име не съобщават, но се представил като съветник на Бойко Борисов.

„Писмото е сигнал от Ян Аронов и съдържа твърдения за незаконосъобразни действия от синдика на „Химко“ и за поискан откуп от лице, представящо се за съветник на премиера. Сигналът съдържа твърдения за корупционни действия, за поискан откуп. Веднага след като е получен този сигнал е разпределен към Върховната касационна прокуратура в размер на 1 млн. евро. Незабавно е започнала проверка, възложена на ДАНС. В момента се извършват спешни действия по извършване на проверката“, заяви пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Ще се провери дружеството в какви отношения е с „Химко“, какви се били действително инвестиционните намерения. Ще бъде направено усилие да се установят лицата, за които Ян Аронов твърди, че са били свидетели на искането и на получаването на подкуп“, каза още Арнаудова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама