Съдии ще обучават ученици в Търговище

07:08, 26 яну 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Първата от поредица лекции, по съвместната програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ ще се проведе в Търговище през тази седмица.

Програмата беше стартирана през учебната 2014-2015 година, постигна изключително добри резултати, поради което и  през лятото на миналата година ВСС взе решение тя да бъде продължена.

Програмата обхваща ученици с цел превенция и повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България. Ще се проведе в рамките на учебната програма по „Етика и право“ за десети клас, през втория учебен срок, както и в „Часа на класа“ за учениците от гимназиалния курс.

В рамките на област Търговище, между Окръжния съд, Окръжната прокуратура и Инспектората по образование е постигнато съгласие, съдии и прокурори да изнесат лекции на ученици в XI клас, от II-ро СОУ „Професор Никола Маринов“. Първата тема ще бъде: Конституцията като основен закон. Разделение на властите, според Конституцията. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет. Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател.

Наставник и координатор на програмата е съдия Ангелина Николова от Окръжен съд Търговище, която ще бъде и лектор. Откриването е на 28 януари от 11 часа в Съдебната палата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама