Хор “Бодра песен”-Шумен с номинация в класацията “Музикант на годината 2015” на БНР

07:00, 26 яну 16 / Култура 25 772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хор “Бодра песен” от Шумен с диригент Деница Узунова е включен в класацията на Българското национално радио (БНР) за наградата “Музикант на годината 2015”.

Хорът е номиниран за постижения в областта на класическата музика. В анкета за престижната награда са включени десетки от най-изявените български певци, инструменталисти, диригенти, хорове и балетни трупи.

През 2015 г. в творческия си афиш хористите от “Бодра песен” записаха 12 самостоятелни концерта в България, Италия и Словения, осъществени с подкрепата на БНР и Словенското национално радио. Коледният концерт в Шумен в подкрепа на дарителската кампания „С вяра и надежда за Наско”. Симфо-джаз концерт с Държавния симфоничен оркестър-Шумен, диригент и пианист Любомир Денев, солистка Еделина Кънева в рамките на Майските празници на културата в Шумен, Коледен концерт в зала „България” със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов”, диригент Славил Димитров, солисти Орлин Горанов, Доротея Доротеева, Валери Турманов.

“Бодра песен” е домакин и на Международните детско-юношески хорови празници “Добри Войников”.

Сред изявите на хора от Шумен са участия във фестивали в Италия, Словения и България.

“Missа Brevis” за хор, пиано и ударни от съвременния словенски композитор, диригент и педагог Амброж Чопи за първи път звучи на родна сцена в изпълнение на “Бодра песен. Специално на хора Амброж Чопи посвещава песента „Until we meet again”.

За втори път през 2015 г. шуменският хор получава отличието „Посланик на европейската култура”, а сред наградите завоювани през миналата година са още Лауреят на Първите национални награди „Проф. Панчо Владигеров” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” за изявени ученици и студенти в областта на музиката и Най-добър хор сред 75 състава от цял свят на един от най-големите европейски хорови фестивали - в Алта Пустерия, Южен Тирол.

Победителите в престижната класация ще бъдат определени от слушателите на предаването “Алегро виваче”. По регламент може да се гласува само за една кандидатура, а крайният срок е до 29 февруари.

Желаещите могат да гласуват в интернет на адрес muzikant.bnr.bg. или на телефонен номер 02 9876 676 в работните дни следобед, както и по време на предаването “Алегро виваче” във вторник от 21.15 до 22.15 ч. на телефонен номер 02 963 15 65, също и на страницата на предаването “Allegro Vivace по Хоризонт” във Фейсбук.

В класацията на 19 място в номинациите, подредени по азбучен ред, е и диригента на хор “Бодра песен” Деница Узунова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама