Разследващ журналист ликвидирал сектор "Наркотици" в РЗ БОП-Варна

20:27, 25 яну 16 25 2033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Журналистически разследвания в сайта "Афера” на Веселина Томова буквално са ликвидирали сектор "Наркотици” към РЗ БОП във Варна в началото на септември 2008-ма година. Всички служители от отдела, включително и техните шефове – Емил Михайлов и Добромир Досев, са подали едновременно заявления за платен годишен отпуск поради това, че "не били в състояние да изпълняват качествено функционалните си задължения заради публикации в сайта "Афера”.

Този абсурден мотив станал причина тогавашният директор на ОД МВР-Варна Димитър Димитров, понастоящем младши съдия в Шуменския районен съд, да разпише молбите на антимафиотите, с което на практика е оставил звеното без хора, които да противодействат на наркоразпространението за продължителен период от време. Това заяви самият Димитров в съдебната зала, където свидетелства по делото за клевета, което двамата бивши бопаджии Михайлов и Досев водят срещу разследващата журналистка Веселина Томова.

Според Димитър Димитров след изтичането на продължителната им отпуска (30-40 работни дни) бопаджиите отново му казали, че не били в състояние да изпълняват качествено служебните си задължения, защото "обстоятелствата били същите“, тоест сайтът "Афера" продължавал да пише, което предизвикало проверка на звеното от инспектори на ГДБОП. След едногодишния срок, в който РЗБОП-Варна бе разформирован, само един служител – Добромир Досев –  е заявил желание да се върне там.

Така на практика бившият шеф на ОД МВР –Варна определи сайта "Афера" като институция,  равняваща се най-малкото на ЦРУ или ДЕА, заради която той подписал едновременните отпуски на цял един отдел "Наркотици" в РЗ БОП и оголил Дирекцията на МВР, защото бопаджиите не били в състояние да работят, понеже "Афера" пишела за тях...

Именно разкритията за обвързаностите на антимафиотите с хора от ъндърграунда, откъси от книгата на Веселина Томова "Бандитска Варна”, както и скандалното писмо от чужбина на Черния Роди, публикувано в сайта "Афера”, станаха причина Емил Михайлов и Добромир Досев да заведат дело за клевета срещу маститата журналистка – години след като са се почувствали наклеветени.

Процесуалното поведение на свидетеля Димитър Димитров днес изкара извън равновесие Веселина Томова, която го нарече "лъжец” в съдебната зала. Повод за разразилия се скандал станаха показанията му пред съда и "амнезията”, която го обзе по отношение на неформалните си срещи с журналистката, както и по въпроса за истинската причина за разформироването на РЗ БОП-Варна през 2008-ма година. Това всъщност е и ябълката на раздора в настоящото съдебно производство.

От показанията на свидетеля магистрат и бивш директор на ОД МВР-Варна стана ясно, че сигнал до Военноокръжната прокуратура срещу шефовете на РЗ БОП е подал тогавашният му заместник Диян Нанов, докато Димитров бил в отпуск. Последният обаче, след като известно време имитира усърдно мислене, така и не можа да се сети какво е било съдържанието на сигнала на заместника му. Според Веселина Томова той е прераснал в досъдебно производство. Въпреки че военната прокуратура с писмо до съда даде "добро“ да бъде приложена цялата документация по засекретеното производство, съдът така и не пожела да изиска материалите – въпреки искането на защитата на журналистката в едно от предходните заседания.

Димитър Димитров призна, че докато е бил полицейски директор, е имал три неформални срещи с Веселина Томова. По думите му последната от тях се е състояла в служебната му кола на 4 септември 2008 година и е била дирижирана от прокурори във връзка с ареста на Веселин Данов и твърденията му, че е развивал престъпна дейност под протекцията на висш служител на ДАНС и тогавашния главен прокурор. "Въпреки че 30 пъти й зададох въпроса кой е този служител на ДАНС, тя така и не ми отговори”, свидетелства Димитър Димитров. Той каза още, че понеже прокурорите и разследващите нямало как да разберат ДАНС имали ли са касание с Данов, били решили да пратят Димитров да пита Веселина Томова.

Така за втори път бившият шеф на ОД МВР - Варна изрече нещо, което предизвика усмивки в съдебната зала – едва ли не произвеждайки Веселина Томова като шеф на МОСАД, МИ5, ДАНС или като Мата Хари, че тя да кажела нещо, за което институциите могат само за часове да получат отговор от ДАНС.

Томова реагира остро на Димитров, че говори като "много честен съдия“, на което Димитров възропта към съдията, че Томова го била обиждала за трети път в залата. "Много честен съдия“ не е обида, контрира Томова.

Димитров обаче никак не си спомни да е предупреждавал журналистката лично, че Емил Михайлов и Добромир Досев търсят начин да я арестуват, като й вменят участие в организирана престъпна група. Отрече и да й е казвал, че Михайлов е разпитван в Девня, въпреки че Веселина Томова му припомни как дори я е молил "да не пише веднага, че го осветявала“.

Може ли съдия да лъже в съдебна зала като "свидетел" - анализ на процесуалното поведение на Димитър Димитров четете ТУК

Следващият път на разпит в съда ще бъдат призовани Диян Нанов и бившият началник на Дирекция "Вътрешна сигурност” – Варна, Пламен Цолчовски, който също е разпоредил проверка на Емил Михайлов и Добромир Досев след публикация в "Афера”, според която двамата са посетили наркозависим арестант в МБАЛ "Света Анна” и са му дали спринцовка хероин, за да си промени показанията.

Самият разузнавач Красимир Калчев, на когото е била възложена документална проверка на случая, свидетелства, че не са били открити данни двамата антимафиоти да са били при арестанта. Но за сметка на това е доказано и лъсна скандалният факт, че обвиняемият, който на всичкото отгоре е арестант, е звънял от мобилния си телефон /?!?/ на Добромир Досев и той е изпратил свои подчинени при него. Не стана ясно дали бопаджиите са го обработвали да промени показанията си и по чия поръчка са действали.

Третият свидетел, също от "Вътрешна сигурност", лаконично отговаряше на въпросите с "Не си спомням“. Веселина Томова го попита, след като нищо не си спомня, помни ли името на бившия си началник във "Вътрешна сигурност“. Свидетелят веднага си спомни – Пламен Цолчовски.

По делото бе получена и голяма папка от Инспектората на МВР, която се води класифицирана информация и тя ще бъде предоставена на страните по съответния ред, за да се запознаят с материалите в нея.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 28 март от 13 часа във Варненския районен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама