Еврокомисията иска независима проверка на прокуратурата

20:21, 25 яну 16 / Политика 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За независим преглед на работата на прокуратурата и довършване на реформата във Висшия съдебен съвет (ВСС) настоява Европейската комисия в доклада си по механизма за сътрудничество и проверка в правосъдието и вътрешния ред. София Topnovini.bg разполага с черновата на документа, който се очаква да бъде обявен в сряда. Място в доклада намира и скандалът "Яневагейт, като комисията настоява България да осигури условия за безпристрастно разследване на различните обвинения за корупция по високите етажи на Софийския градски съд, "по-специално възможността за системни последствия, в това число и подобни практики в други съдилища".

Комисията очаква да продължи да работи съвместно с България, за да гарантира изпълнението на целите намеханизма и приканва България да предприеме действия в следните сфери: Независимост, отчетност и интегритет на съдебната система; Реформа на съдебната система; Стандарти в съдебната система; Корупция и Организирана престъпност.

Независимост, отчетност и интегритет на съдебната система

По първата сфера Европейската комисия отбелязва, че България е поела по път на реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и засилване на Съдебния инспекторат, но е необходимо да извърши реформата във ВСС чрез необходимите поправки в Закона за съдебната власт. Според доклада тези институции трябва да са прозрачни в резултатите от своите проверки и последващото развитие на идентифицираните проблеми.

Реформата в съдебната система 

Еврокомисията отчита, че през 2015 година е бил подготвен пакет от поправки на Закона за съдебната власт, но отдавнашната й препоръка за модернизиране на българския Наказателен кодекс все още е актуална. Според доклада е необходимо да се приемат поправките в Закона за съдебната власт в съответствие с правителствената стратегия за съдебна реформа, включително повече свобода за отделните съдии и прокурори, както и да гарантира изпълнението и в близко сътрудничество със съдебните власти. 

Стандарти в съдебната система  

Еврокомисията счита, че България трябва да постигне напредък през 2016 година в ключови сфери на съдебната система, включително необходими промени в съдебната карта за подобряване на цялостното качество и ефективността, въвеждане на електронно правосъдие, ясни стандарти за дисциплинарните производства, както и продължаване на реформата в прокуратурата.

Страната ни трябва да изготви ясен график за въвеждането на електронно правосъдие и да осигури необходимия капацитет за наблюдение и ръководство на процеса, а също така и да стартира независим преглед на прокуратурата, както е записано в правителствената стратегия за съдебна реформа, като вземе предвид вече въведените мерки от реформата.

Корупция

В тази сфера инициативите трябва да бъдат фокусирани в изпълнението на новата национална стратегия за борба с корупцията, приета през пролетта на 2015 година. "Главен приоритет трябва да бъде бързото повторно гледане в Народното събрание на правителствения проект за антикорупционен закон, като се вземат предвид всички конкретни съображения, но и като се запазят основните елементи в съответствие с намеренията в стратегията за борба с корупцията", препоръчва Европейската комисия. Според нея, трябва да се приеме нов антикорупционен закон в съответствие със стратегията за борба с корупцията, включително и създаването на единен орган с независим мандат за борба с корупцията по високите етажи. Освен това, трябва да продължат усилията за справяне с корупцията по ниските етажи в МВР. 

Организирана престъпност

Според доклада България все още се нуждае от солидно количество случаи на потвърдена на последна инстанция присъди в случаите на сериозна организирана престъпност. Страната ни трябва бързо да се заеме със законовите проблеми, идентифицирани във връзка с правомощията и дейността на дирекцията за борба с организирината престъпност в рамките на МВР, за осигуряване на дирекцията с организационна стабилност, от която се нуждае за изпълни работата си. Освен това е необходимо България да промени Закона за отнемане на незаконно придобито имущество, за да позволи на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да работи ефективно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама