През зимата Добрич е с най-мръсния въздух в България

19:53, 25 яну 16 25 653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Добрич през зимата дишаме най-мръсния въздух в България, без в района да има замърсяващо производство, съобщи пред журналисти днес зам.-кметът по устройство на територията арх. Боян Коларов. Той посочи, че в резултат на използването на твърдо гориво за отопление през зимните месеци – декември, януари и февруари, станцията, която отчита чистотата на въздуха отчита такова замърсяване, сякаш сме съседи на „Кремиковци“.

Според арх. Коларов, ползването на твърдо гориво за отопление води до неподозирани проблеми за гражданите. От една страна, има много жалби, че съседите цепят дърва по всяко време и където им падне, с което нарушават обществения ред и пречат на съседите си. Той стои с особена тежест, тъй като голяма част от семействата в града живеят в жилищни блокове. От  друга страна, в много от тези сгради, които са строени отдавна, комините са изпълнени така, че на съседите им мирише на пушек и катран. Друг проблем е, че масово гражданите ползват за отопление не само дърва, а каквото им попадне. Дори автомобилни гуми.

„През лятото, дори всички коли да излязат на улицата и едновременно да стоят на всички кръстовища, пак не замърсяват толкова много въздуха, колкото ползването на твърдо гориво през зимата“, обясни арх. Коларов. Затова, според него, е наложително да се набележат краткосрочни и дългосрочни мерки.

Те, вероятно, могат да се реализират само със съдействието на полицията, защото не може по всяко време на денонощието четиримата екоинспектори да са навсякъде в града и да следят има ли цепене на дърва, не където трябва, или се изхвърлят горящи отпадъци в кофите за смет. Според него, със съдействието на полицията, може да се потърси разрешение на този въпрос. Предвижда се Общината да изпрати писма на всички  домоуправители и да ги помоли да уведомят всички свои съседи, че не е редно и е нарушение да цепят дърва на балконите си, в апартаментите си. Всичко това трябва да става извън сградите и на определените за това места в града. Те трябва да бъдат информирани, че не е редно да горят нещо, което не е предназначено за горене в печка, посочи арх. Коларов

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама