78% от домакинствата с доход под необходимия за издръжка

19:36, 25 яну 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В края на 2015 г. стойността на издръжката на живот на един член от 4-членно семейство от двама възрастни и две деца достига 560.55 лв., а за да покрива разходите за храна, образование, здравеопазване и поддържане на жилище, следва общите месечни доходи на този тип домакинство да бъдат около 2 242 лв. Такива са резултатите от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ през декември 2015 г., които обяви на пресконференция изследователят на института Виолета Иванова. Според нея границата на бедност в България достига 295.55 лева през последното тримесечие на 2015 година, а с общ доход на едно лице от домакинството от 296 до 561 лева са 48% или над 3.5 милиона души.

30% от българите са с общ доход на член от домакинство под издръжката за бедните домакинства - до 296 лв. или около 2.2 млн. души. Това означава, че общо около 78% от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота, което показва, че продължава статуквото на самоограничаване и отлагане на плащания, защото жизненият стандарт остава непроменен, поради липса на динамично и устойчиво нарастване на доходите, отбелязват изследователите.

"България има нужда от растеж между 4-5%, за да възстанови заетостта от преди кризата. Ние ще настояваме за 10-15% увеличение на доходите в частния сектор за тази година. Това е едно прилично увеличение, което трябва да дръпне средната работна заплата", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него, бедността е най-големият проблем в България, който е свързан и с демографската криза. "Евростат" дава оценка, че 40% от българите са застрашени от социално изключване. За нас ключовото решение е доходите и данъкът върху доходите, за да се справим с бедността. Плоският данък поражда социални неравности", кадегоричен бе Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама