Общинари възмутени от реакцията на „Витоша ски“ за падналото дете

18:50, 25 яну 16 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общински съветници изразиха силно възмущение от реакцията на „Витоша ски“ след инцидента от неделя, при който 5-годишно момче падна от кабинковия лифт „Симеоново“, след като вратата на кабинката се отвори. От фирмата не поеха отговорност за инцидента, като прехвърлиха цялата вина на детето.

„Като общински съветник съм потресен от наглостта, която служителите на „Витоша ски“ в разни телевизионни предавания демонстрираха. Това дори и чисто човешки е неразбираемо. Те вместо да се благодарят, че няма нещастен случай с една такава нахална физиономия обясняват, че хората сами са си виновни“, заяви пред София Topnovini.bg Иван Велков от „Зелените“.

Велков допълни, че това, което се случва на Витоша е „кошмар, който не трябва да продължава“. За това той смята да предложи на общинската комисията по околна среда и води, на която е зам.-председател, да бъде сформирана работна група. Целта ѝ ще бъде да търси бързи варианти за промяна на условията на Витоша.

„Витоша ски“ държи съоръженията в планината от 2008 година. Тя не е концесионер, а ги стопанисва посредством приватизационен договор. За това, по думите на Велков, фирмата е пряко отговорна за инцидента, тъй като тя е собственик на съоръжението.

„Когато става въпрос за приватизационен договор, дори и да не се изпълняват ангажиментите, въпросът не е на общината, а на други институции за развалянето на този договор. Но ние като група в общинския съвет ще потърсим начин за санкции“, отсече Велков и допълни, че „Витоша ски“ виждат как с „алчното си чорбаджийско отношение само хабят ресурс, който може да се превърне в нещо много по различно“.

Идеята на Велков подкрепи и Венци Мицов от „Глас народен“. Той заяви, че случващото в последно време на Витоша е „абсолютно нелепо“. Мицов заяви, че бягането от отговорност на „Витоша ски“ е недопустимо и подкрепи идеята на „зелените“ за събиране на работна група, която да реши съдбата на природния парк.

„Витоша ски“ очевидно не осигурява сигурност на хората, за това трябва сериозно да се помисли за бъдещето на договора, който те имат. Трябва силен обществен натиск, за да се променят най-накрая нещата. Предполагам, че това, че Витоша не се поддържа и съоръженията също, е за да може Банско да остане единствения курорт, който да бъде перлата в България“, обясни Иво Божков от Реформаторския блок.

Той поясни, че е много важно бързо да бъде намерено решение на проблема, което както да щади природата, така и да бъде удобно и сигурно за столичани.

Възмущение от зачестилите инциденти в планината изрази и Тодор Цанев от коалиция „Сердика“. По думите му „не може Витоша, която е една от най-големите атракции за София, да бъде в това състояние, в което е в момента“. Той подчерта, че ски съоръженията не просто не се поддържат, но и голяма част от тях изобщо на функционират, като даде за пример Романския лифт.

По-рано днес бащата на падналото от лифта момче заяви, че ще съди „Витоша ски“. В гневно писмо мъжът се закани, че започва „война“ с фирмата , „за да не падне утре цяла кабинка с деца”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама