Президентът: Наскоро с Бойко Борисов се чудихме добре ли водим народа (обновена)

18:18, 25 яну 16 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Наскоро с Бойко Борисов седяхме тук и си говорихме - това е народа, къде го водим, добре ли го водим, в правилната посока ли го водим" - това бяха първите думи на президента Росен Плевнелиев пред известната картина на Златю Бояджиев в неговия кабинет, където беше интервюто му пред бТВ от кампанията "Питай президента". 

Плевнелиев ще обяви дали ще се кандидатира за втори мандат през втората половина на юни. "За мен най-важен е не рейтингът, а смисълът на това, което правя, чувствам се полезен на народа и обществото в един много труден момент. Когато аз за себе си преценя, че мога да бъда полезен, че ще помогне на нацията, аз ще изляза и ще кажа. Най-важното е да сме искрени и честни в политиката", каза още държавният глава.

Увери, че е президент на всички български граждани. "Действах като политически лидер, когато медиен олигарх беше избран начело на ДАНС, по кризата в Украйна, референдума. Президент на всички българи не означава да действаш така, че да си харесван от всички българи, а да имаш принципна позиция и да я отстояваш", каза още той. 

Отказа обаче да назове поименно не само ДПС-депутата Делян Пеевски, но и други олигарси, за които през годините говори. Обясни само, че разликата между предприемачите и олигарсите е, че първи работят по правилата, а вторите за сметка на държавния ресурс. 

За съдебната реформа коментира, че ще даде всичко от себе си и очаква до юни от депутатите да има движение по петте основни закона, които ще гарантират промените. 

"Познавам добре министър-председателя, той праща много СМС-и на много и всякакви хора. Не е добре да дебатираме само някакъв изпратен СМС, а целия процес, да видим какво се е случило", заяви той по повод СМС-скандала. Допълни: Безпринципните решения на ВСС са не е едно и две. Дължат ясна обосновка на всяко едно действие". Според него реформата в прокуратурата също трябва да е на дневен ред. 

Примерите за големи въпросителни в действията на прокуратурата били десетки - аферата "Костинброд", тефтерчето на Филип Златанов и др. Президентът цитира и статистика, според която 94 процента от българите казват, че не получават справедливост от съдебната система. 

"Ако случайното разпределение на делата беше наистина случайно, ако кариерното израстване ставаше с качества, а не с връзки, ако нямаше скандалните решение на странно командировани служители от една администрация към друга - това е голямата реформа и нищо друго", обобщи той.

По един от последните скандали с ваксините, дарени от Турция обяви, че вярва на българските институции. Попита дали има разлика в здравеопазването, след като за 15 години бюджетът е нараснал от 1 на 3 млрд. лв. и отговори, че нуждата от реформа в сектора е крещяща. 

Държавният глава обаче не смята, че е добре за България да има предсрочни избори тази година, не го очаквал и народът.  

Упрекна политиците, че често на свои форуми развяват  турското, руското или други знамена, а би трябвало да е българското. Предупреди, че когато политиците разсъждават добре или зле е за България сблъсъкът между Русия и Турция, така "вкарват вълка в кошарата". Същия израз използва и за липсата на реакция по повод кризата в Украйна. Плевнелиев направи паралел с Берлинския конгрес, когато България е разпокъсана и "сега, когато една велика сила иска да разпокъса Украйна" би трябвало ние да реагираме. Плевнелиев беше категоричен, че никога не е говорил против руския народ, уважава и културата му. Също така не бил обект на натиск от Турция, а с нотата Външно си свършило добре работата. 

Президентът не отговори на конкретни въпроси дали би подкрепил Ирина Бокова за шеф на ООН, тъй като това било в правомощията изцяло на правителството. 

На финала посочи, че със сигурност ще излезе от президентството много по-беден. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама