70% от фирмите в Плевен са подали данъчните си декларации по интернет

18:02, 25 яну 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 613 годишни данъчни декларации са подадени до офиса на НАП-Плевен от началото на годината. От тях 286 са на физически лица по чл. 50 от ЗОДФЛ и 327 фирмени по чл. 92 от ЗКПО. Това съобщи директорът на местния клон Цветомила Потурлиева на пресконференция днес.

На брифинга присъстваха още главният експерт от НАП Веселка Костадинова, началникът на „Статистически изследвания“ Северозапад Пламен Петков и Елка Ангелова, главен експерт на ТСБ "Северозапад".

Интересен факт е, че почти 70% от фирмите (226) са пуснали отчета си по интернет с електронен подпис, възползвайки се от новите услуги на НАП. Сред физическите лица нововъведенията все още не са толкова популярни, като от тях едва 71 са подали документите онлайн - 34 с електронен подпис и 37 с Персонален идентификационен код (ПИК).

Цветомила Потурлиева припомни, че срокът за подаване на декларациите е удължен тази година и изтича на 3 май, тъй като 30 април е почивен ден, а 2 май е официален празник – Великден. Тя за пореден път призова задължените лица да подадат декларациите си по електронен път, посочвайки основните ползи от това:

"Препоръчваме на хората да подадат декларации по електронен път по три причини: По-бързо, по-лесно и безпроблемно подаване; Подаването по електронен път дава възможност да се ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако декларацията бъде подадена по електронен път до 31 март, лицето няма публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение (напр. неплатени фишове КАТ) и дължимият за внасяне данък бъде платен до 3 май", коментира шефката на данъчното в Плевен.

С Персонален идентификационен код (ПИК) или ел. подпис могат да се ползват още над 20 други услуги – справки за задълженията си към НАП, за данък за колата, такса смет и данък сгради, да се подават осигурителни декларации, както и данъчни и осигурителни декларации и т. н.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама