Националният електронен регистър влиза в сила от 1-ви април

17:57, 25 яну 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подготвяме Национален електронен регистър и правото на пациента на избор ще бъде защитено. Това заяви пред журналисти в парламента здравният министър д-р Петър Москов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Вие си избирате болница, където искате след месец и половина вашето заболяване да бъде третирано оперативно или терапевтично. Упражнили сте правото си на избор, влизате в регистъра с дата и час. Номерът ви е публичен и уникален и няма никаква опасност вашето насрочено лечение да бъде променено или да сте изместен. Регистърът ще е към НЗОК", обясни Москов. 

Той уточни, че чрез националната здравна карта от 38 000 легла за активно лечение, което е доста над средноевропейската норма, около 3500 трябва да бъдат прехвърлени за продължаващо лечение и рехабилитация. 

Чрез специална формула пък ще се изчислява коефициентът, според който ще се финансират лечебните заведения. В него ще се включва цената на клиничната пътека, плащането по НЗОК, сложността на диагнозите и ефективността и продължителността на работното време на болниците.

За това дали е коректно да сравняваме стойността на дарените от Турция ваксини и тези, които ние сме дарили, Москов отново подчерта, че това по никакъв начин не може да се прави, защото не е обект на взаимна сделка.

"Турция е имала хуманитарен проблем с БЦЖ ваксини, ние сме ги доставили. България е имала проблем с петвалентни ваксини и те са ни ги доставили. Стойността на дарените от България ваксини против туберколоза е 500 000 лева. Дарението, което сме получили от Турция по начина, по който турската фирма го е търгувала там, е на стойност над 3 млн. лева. Къде е проблемът за държавата? Престанете да се занимавате с тези вампири", призова Москов.

За внасянето на вот на недоверие в областта на здравеопазването от страна на опозицията - БСП и ДПС, здравният министър заяви, че не може да го коментира, тъй като все още не е внесен.

По време на дискусията на инициативата "Лекарите, на които вярваме" Москов заяви, че предстоящите промени в здравеопазването ще са в посока ефективност, модернизация и промени в начина на финансиране.

"До 2020 г. ангажиментът на държавата нараства с 5%. Структурата на здравеопазването се характеризира с разпокъсаност и хаотичност. Следва порочен и лобистки модел на финансиране. От тази гледна точка структурата ще се промени с националната здравна карта и начин на хоспитализиране", обясни той. 

По думите му за първи път имало повече постъпили лекари, отколкото напуснали през изминалата година. Доц. д-р Костадин Ангелов, изпълнителен директор на Александровска болница заяви, че имат 220 млади специализанти.

"Интересът на младите лекари е изключително голям. Трябва да се каже на висок глас, че лечението на един пациент с херния или остър апендисит не е еднакво като разход.  Да се създаде обективна система за оценяване на качеството на болниците", поиска той.

Доц. Ангелов каза още, че истината за ваксините е, че две години не е имало такива, за да се спазва имунизационния календар.

"Сега се случи спасяването му", категоричен бе той. 

Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, посочи, че в системата на здравеопазването има едно нещо, което се нарича извънболнична медицинска помощ.

"Няма възможности за кариерно развитие", заяви доц. Киров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама