Мюфтийството с 4 млн.лв. дългове, но било далеч от фалит

17:46, 25 яну 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главното мюфтийство има около 4 млн.лв. задължения, но пък активите им са много повече. От там уверяват, че не са пред фалит. Това става ясно от опровержение на вероизповеданието на медийна публикация. 

„Безспорните задължения на изповеданието са приблизително два милиона лева, към тях дори да добавим спорните от още два милиона, то стават общо 4 милиона лева. Сборът на активите на Мюсюлманско изповедание далеч надхвърля сумата от 4 милиона лева", пишат от там.

Повод за опровержението е статия във в. „Труд“, според която с приетите промени в устава на вероизповеданието, одобрени от конференцията в неделя, вакъфски имоти се подготвят за продан на турски фирми.

„Не е вярно твърдението, че вакъфски имоти са уредени за продан нито на турски фирми, нито на когото и да е било. Не е вярно твърдението, че Мюсюлманско изповедание е почти във фалит. Не е вярно твърдението, че с промени в устава се правят опити за приватизация на изповеданието. Не е вярно твърдението, че Главно мюфтийство ще може да продава апортирани вакъфски имоти във фондации и фирми“, категорични са още от мюфтийството.

От разяснението на приетите поправки в устава става ясно, че то се готви да върти търговия с имоти, но не вакъфски. Ще бъде създадено търговско дружество, което ще купува и препродава имоти с цел печалба. Това не касаело вакъфските имоти, които могат да подлежат само на замяна, но не и да бъдат апортирани.

Преизбраният главен мюфтия Мустафа Хаджи отчете 250 ръст на приходите и увеличение на имотите от 20 на 3370. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама