КНСБ очаква оптимизация в детските ясли в Добрич заради намаляващия брой деца

17:34, 25 яну 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
КНСБ очаква оптимизация в детските ясли в Добрич, тъй като децата с всяка година намаляват. През тази и миналата година в яслите са били 440 деца, през 2014 г. - 470 деца, а през 2013 г. - 512 деца. Това съобщи на пресконференция днес регионалният координатор на конфедерацията Гинка Василева. Тя допълни, че се очаква намаляване на групи, което ще доведе и до намаляване на персонал, а не е изключено затваряне на детска ясла.

На специална пресконференция КНСБ изрази подкрепа за проекта за бюджет на Община Добрич.

Гинка Василева посочи, че от 2013 г. се наблюдава тенденция за спад на местните приходи. Това, според нея, създава затруднения във функционирането на местните бюджетни дейности и затруднява да се отговори на очакванията на гражданите.

Като проблем синдикалният лидер посочи събираемостта на местните данъци и такси. През последните години тя е 75-77 %. Според Василева, издръжката на местните дейности от години е недостатъчна и тази тенденция през 2016 г. се задълбочава. Като такива дейности тя посочи "Детски ясли и детски кухни", "Домашен социален патронаж", "Клубове на пенсионера" и други. В част от тях средствата за издръжка са намалени, а в друга те са на ниво от миналата година.

Увеличение има с 20 000 лв., при нужни 200 000 лв., в дейностите "Целодневни детски градини" и с 50 000 лв. в "Общинска администрация".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама