Над 60 русенски ученици се потопиха в изкуството на комикса

17:11, 25 яну 16 / Култура 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два културно-образователни модула, посветени на комикса,  се проведоха в ЦДГ „Пролет“ и ОУ „Иван Вазов“ в Русе, съобщават организаторите от Русенската библиотека. В тях се включиха над 60 деца от двете учебни заведения, които чрез иновативни арт-практики подкрепиха  посланието „Учи и се забавлявай”. 

Заниманията се проведоха в рамките на проект „Ролята на обществените библиотеки в устойчивото развитие на нови публики“, който Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата. Партньори при реализирането на проекта са ЦДГ „Пролет“ и ОУ „Иван Вазов“.

По време на ситуациите в детската градина децата твориха с помощта на екип от учители, под ръководството на директора Стоян Стоянов. Малчуганите изработиха комиксови балони, в които вписаха измисления от тях диалог между различни герои и предмети. По време на работния процес те използваха разнообразни изобразителни материали и техники. Така творбите им разчупиха рамките на традиционното и преминаха в иновативните полета на изкуството на комикса.

Интересни бяха заниманията, посветени на комикса, и в училище „Иван Вазов“. В часовете по изобразително изкуство учениците от трети до седми клас създадоха свои оригинални комикси. Под ръководството на преподавателя Валентин Георгиев те се запознаха с историята на комикса и основните елементи на това изкуство.

Така, чрез проведените занятия, успешно се осъществи идеята на проекта да бъдат реализирани иновативни културно-образователни дейности в подкрепа мисията на Русенската библиотека за трайно развитие на вкусове, предпочитания и нагласи за деца и младежи и насърчаване на активното им участие в творческия процес за създаване на комикс като форма на съвременно изкуство.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама