Електронна система ще следи приходите от ясли и детски градини в Шумен

17:11, 25 яну 16 25 763 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Автоматизирана електронна система "Сладко бебе" ще следи за управлението и контрола на задълженията и месечните такси в детските ясли.

Това стана ясно от днешното заседание на здравна комисия към Общински съвет Шумен. Зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Светлана Маркова обясни, че по този начин ще се постигне по-стриктен контрол върху средствата, които постъпват в детските заведения.

Това е счетоводна програма, чрез която всяко нещо, което влиза и излиза в яслите, ще минава и в общинското счетоводство и така ще може да се следи, обясни д-р Маркова.

„Така ние ще си подобрим контрола”, категорична бе тя.

Таксата за ползване на тази програма за яслите и детските градини е около 20 хил. лв. на година.

В проекта за бюджет за 2016 година са заложени да се съберат 320 хил. лева от такси за ползване на детски ясли. Тази сума е с 20 хиляди повече от предвидената за 2015 г. и с близо 40 хил. повече от събраните през миналатаа година такси.

Д-р Маркова очаква чрез по-добрата координация на средствата с програмата „Сладко бебе” и чрез повечето деца, които ще бъдат обхванати, да се постигне по-високата събираемост.

„Чрез тази програма разчитаме да не се пише нищо на коляно и всяка такса ще влиза директно в  общинския бюджет. Да има контрол – колко деца са посетили, какво е изядено, какво е платено”, каза д-р Маркова и заяви, че поскъпване на таксите за детските ясли няма да има.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама