Съгласуваха държавния план прием в търговищките училища

17:00, 25 яну 16 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паралелките за готвачи, електротехници и компютърни аниматори събират най-много ученици в търговищките училища.  Това отчетоха днес от Регионалния инспекторат по образованието по време заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Търговище. На заседанието, членовете на комисията обсъдиха и съгласуваха предложението за държавния план-прием за учебната 2016 - 2017 г.

Началникът на инспектората Дарина Димитрова представи предложенията на всяко училище за следващата учебна година. От тях стана ясно, че в гимназията по селско стопанство „Никола Пушкаров” в Попово планират да заложат на специалността „Производство на кулинарни изделия и напитки ” с прием след завършен осми клас за  13 ученици. През предходната година това е бил класа с оптимална пълняемост. В техническата гимназия в Търговище са заложили на дуална форма на обучение за специалност „Електротехник” за 26 ученици , а в гимназията по икономическа информатика „Джон Атанасов“, също в Търговище на голям интерес се радва паралелката „Компютърна анимация“, където отново се планира прием от 26 ученици.

Отчитайки състоянието на пазара на труда, както и данните за броя и баланса на учениците, завършващи седми и осми клас по общини и за областта през настоящата учебна година,  РИО Търговище счита, че предложения план-прием е ориентиран към нуждите на местния бизнес, съобразен е с интересите на учениците и обезпечен с квалифицирани педагогически специалисти

Дарина Димитрова сподели, че се запазва  тенденцията на засилен интерес на кандидат-гимназистите към общообразователните училища поради високите резултати от държавните зрелостни изпити и успешното им реализиране във висшите училища на страната и чужбина. Налице е тенденция за нарастващ брой осмокласници, които продължават обучението си на територията на областта, за сметка на тези, които избират училища от други области.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама