ВКС: Обжалването на ареста на Иван Евстатиев ще се гледа в Пловдив

16:36, 25 яну 16 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският Окръжен съд ще гледа обжалването на мярката за неотклонение "задържане под стража" на Иван Евстатиев, обвинен в изнасилване на 16-годишна ученичка.

С определение № 11/25.01.2016 г. по касационно частно дело № 82/2016 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати прекратеното въззивно наказателно частно дело № 65/2016 г. на Пазарджишкия окръжен съд за разглеждане в Пловдив. Определението не подлежи на обжалване.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, производството пред ВКС е образувано по повод разпореждане на съдия от Пазарджишкия окръжен съд, постановено по в.н.ч.д. № 65/2016 г., с което делото е прекратено и изпратено на ВКС за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

Делото пред Пазарджишкия окръжен съд е образувано по жалба от Иван Евстатиев срещу определението от 19 януари на Районния съд в Панагюрище, с което спрямо него е взета мярка за неотклонение "задържане под стража".

Съдиите от Окръжния съд в Пазарджик си направиха отвод от разглеждане на делото. Установено е, че обвиняемият Евстатиев е работил като прокурор в Районната прокуратура - Пазарджик, бил е адвокат там, както и кмет на града. В тези му качества съдиите от Пазарджишкия окръжен съд са имали през годините чести контакти с него, а някои от тях - и лични познанства.

В мотивите на определението на ВКС пише: "По тези съображения и за да се избегнат съмнения за предубеденост на съдебния състав, всички съдии, които са декларирали наличие на основанията по чл. 29, ал. 2 от НПК, са се отвели. Без пречки за участие в съдебния състав по делото са останали двама съдии, което изключва възможността Пазарджишкият окръжен съд да формира състав за разглеждане на в.н.ч.д. № 65/2016 г., поради което делото следва да се изпрати на друг, равен по степен съд".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама