Крис Рок ще води "Оскар" -ите въпреки расисткия скандал

16:33, 25 яну 16 / Свят 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Липсата на чернокожи актьори в тазгодишните номинации за наградите „Оскар“ няма да откаже Крис Рок, който също е афроамериканец от воденето на церемонията. Това съобщи продуцентът на шоуто Реджиналд Хъдлин, цитиран от списание „Ентъртеймънт тунайт“ във връзка с разразилия се през последните дни в Щатите расистки скандал заради липсата на номинации за чернокожи актьори и бойкота на част от звездите.

Протестният хаштаг от 2015 г. #Oscarssowhite ("Оскарите са толкова бели") преживя ренесанс в "Туитър" след обявяването на номинациите, където чернокожите актьори и режисьори бяха напълно пренебрегнати, въпреки големия брой обещаващи кандидатури тази година.

Филмовите критици очакваха режисьорът на "Крийд" Райън Куглър и звездата на филма Майкъл Б. Джордан, почти изцяло чернокожият екип зад Straight Outta Compton, Идрис Елба и Уил Смит да бъдат номинирани за престижното отличие, но това не се случи. 

Крис Рок все пак ще води церемонията и дори е решил да пренапише скечовете и монолозите в сценария така, че да засегнат възникналите проблеми с тазгодишните предложени за престижната статуетка. "Крис е брилянтен и съм уверен на 1000%, че той ще направи нещо толкова страхотно, за което хората ще говорят с дни", каза още пред изданието Хъдлин.

Седмица по-рано актрисата, получила две номинации за „Оскар“ Виола Дейвис коментира пред списанието, че истинският проблем не е в номинациите, а по-скоро във филмите, които се произвеждат. Според афроамериканската актриса се снимат много малко ленти, в които главни герои са чернокожи актьори. Пред изданието Виола Дейвис каза, че няма да съди Крис Рок ако се откаже от воденете на церемонията, а ще пиеме постъпката му като призив за промяна в обществото.

Заради скандала Американската киноакадемия обяви план, с който цели разнообразяване на членския си състав, според който до 2020 г. ще бъдат удвоени гласовете на жените и хората от различни малцинства в редиците си, а някои от досегашните членове ще бъдат ограничени, пише "Ройтерс".

Промяната идва след редицата критики срещу липсата на чернокожи звезди сред номинираните за втора поредна година. Актьорите Уил Смит и съпругата му Джейда Пинкет-Смит, както и Джордж Клуни, режисьорът Спайк Ли, Упи Голдбърг, Лупита Нионго обявиха, че няма да присъстват на церемонията.

"На "Оскарите" цветнокожите са добре дошли да връчват награди и да развличат публиката, но рядко постиженията им получават признание. Може би просто не трябва да участваме? С нас се държат така, както им позволим", написа Джейда Пинкет Пинкет в няколко последователни поста в "Туитър", визирайки ролята на Крис Рок.

С критиките се съгласи и президентът на академията Шерил Буун Айзъкс, която е чернокожа. Като причина за липсата на етническо разнообразие често е сочен членският състав на организацията - предимно възрастни бели мъже, които според критиките имат тенденцията да гласуват за хора, в които се припознават.

Затова от право да гласуват ще бъдат лишени онези, които не са работили в киното през изминалите десет години. Пожизнен вот ще имат само работилите непрекъснато три десетилетия или са били номинирани или спечелили статуетката.

Приетите късно в петък вечерта правила няма да важат за тазгодишните Оскари, които ще бъдат връчени на 28 февруари.

Статистика

Само четирима чернокожи актьори в история на "Оскар"-ите са печелили статуетката за главна мъжка роля. Първата и единствена засега афроамериканка, сдобила се със заветната златна статуетка за главна женска роля, остава Хали Бери която грабна наградата през 2002 година. Победителите в категориите за поддържащи роли са 10.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама