Френският посланик: Русия и Турция са ни съюзници в кавички

16:20, 25 яну 16 25 596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан изнесе лекция за бежанската криза и терористичните атаки пред студенти от Софийския университет. Въпреки че лекцията беше обществена и достъп до аулата, където говори посланикът, имаше всеки желаещ, в залата се събраха едва около 30 души.

Дьо Кабан започна обръщението си с това, че много от понятията, свързани с бежанците в Европа са „обгърнати в неяснота“. Той заяви, че е много важно да се даде точна дефиниция на определението „бежанец“. По думите му това са хора, които търсят убежище или вече са получили убежище. Посланикът направи кратка ретроспекция на всички законови мерки, които са предприемани във връзка с бежанците от сто години насам.

„На практика в момента Женевската конвенция е единствената съществуваща правна рамка във връзка с бежанците, която е наложена в целия Европейски съюз“, посочи той. 

Женевската конвенция е единствената правна рамка във връзка с бежанците

Според конвенцията статут на бежанец се предоставя на „лице, което има нужда да бъде защитено“. От там нататък всяка държава има право да прецени как да приема бежанци и как да процедира с тях, посочи още дьо Кабан. Той обясни и за Дъблинско споразумение, според което бежанците са длъжни да останат в първата страна от Европейския съюз, в която са стъпили. Това обаче не се спазвало от всички членки на съюза.

„Миграционният натиск изглежда нетърпим и непреодолим. Това е голямо предизвикателство, не можем да приемем всички бежанци, които бягат от войната“, обясни посланикът пред студентите.

Той посочи, че след атентатите през миналата година Франция е затегнала контрола на шенгенското пространство. „Някои други страни направиха това още преди атентатите в Париж. Те бяха подтикнати от огромния бежански натиск“, допълни дьо Кабан.

Няма връзка между миграция и тероризъм

Френският посланик подчерта, че няма връзка между миграция и тероризъм. Той даде пример с терористите, които организираха атентатите в Париж през ноември, които не са дошли в страната с бежанския поток, а са френски граждани.

„През 2008 г. бежанците във Франция са били 5,3 млн. Ако добавим към тях потомците на чужденците, които са около 8 млн., стават 13 млн. Не бих казал, че има връзка между миграцията и терористите. Едва 8 души терористи във Франция на фона на около 13 млн. чужденци в страната го доказва“, успокои дьо Кабан.

След лекцията студентите имаха възможност да задават въпроси на посланика. Младежите се интересуваха нужна ли е единна политика за справяне с бежанската криза. Някои попитаха – необходимо ли е да се инвестират милиарди в Сирия, за да се ограничи потокът от бежанци.

Без войната в Сирия и Ирак, без ДАЕШ няма да има бежанска криза

Френският посланик подчерта, че без войната в Сирия и Ирак, без ДАЕШ няма да има бежанска криза.

"Това значи, че трябва първо да решим този проблем. Има много бежанци, които не идват от тези страни, а от други - Сомалия, Афганистан. Това значи, че един поток от бежанци ще има непрекъснато. Вследствие на войната обаче той нараства. За това трябва да се борим за мир“, каза Ксавие дьо Кабан и допълни, че старите конвенции за правата на бежанците не действат в днешно време и трябва да бъдат променени.

Той подчерта, че тази криза може да бъде или много проблематична за Европейския съюз и бъдещето му или укрепваща за съюза. „Засега прогнозите не са оптимистични, защото виждаме, че всяка страна си има собствена политика спрямо бежанците“, каза той.

Как ще живеят бежанците не е наш проблем

По думите му не се знае дали бежанците, които дойдоха в Европа, ще се върнат по родните си места, ако войната свърши, което също е проблем.

„Не съм песимист, но не съм и оптимист, че този проблем ще продължи много време. Важно е да се намери политическо решение за войната в Сирия. Как ще живеят бежанците обаче не е наш проблем. Дали е диктатура или нещо друго нас не ни интересува. Важно е само да има мир и да не ни пращат терористи“, каза посланикът.

Той подчерта, че ако няма терористи, няма да има война. Дьо Кабан е категоричен, че е много важно да се знае, че войната не засяга нито България, нито Франция.

„Кой ще победи не ни интересува - най-важното е да не е ДАЕШ. Останалото не ни засяга. Ние не трябва да сме страна в конфликта, а само да искаме мир“, категоричен е Ксавие дьо Кабан.

Русия и Турция са ни „съюзници в кавички“

На въпрос каква е ролята на Турция и Русия в този конфликт френският посланик заяви, че двете страни имат индиректни интереси, които нямат нищо общо с тероризма. По думите му в тяхно лице Европа има „съюзници в кавички, с които не са ни еднакви целите и интересите“.

„Руснаците нямат интерес техните терористи, които са в ИДИЛ, да се връщат в страната. Те нямат интерес да унищожат ИДИЛ. Те имат съюзник - Башар Асад, който защитава техните интереси. Например, да имат още едно пристанище, където да осъществяват своите поръчки“, заяви дьо Кабан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама