На форум в Сливен почетоха паметта на почетния гражданин Николaй Султанов

16:10, 25 яну 16 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Благодаря на г-жа Габриел, че организира в Сливен форум, който е част от мащабната кампания, целяща да насочи общественото внимание към насилието над жени”, с тези дими се обърна кметът Стефан Радев като домакин на конференцията, част от националната кампания на евродепутата Мария Габриел „Насилието над жените: Да отворим очи и нарушим мълчанието”.

В началото на форума с едноминутно мълчание бе почетена паметта на общественика и почетен гражданин на Сливен Николай Султанов, който преди дни си отиде от този свят.

Кметът приветства с добре дошли организаторите и гостите на проявата Мария Габриел, министър Десислава Танева, народния представител Цветан Цветанов, Диана Видева – от Европейското женско лоби и председателката на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева.

„В тази инициатива трябва сериозна ангажираност от страна на цялото общество, информираност и категоричен отпор. Убеден съм, че отзвукът от днешната конференция ще бъде заслужен и проявата ще получи очакваната подкрепа. Необходимостта от подобен форум е голяма. Жертвите на насилие трябва да получат увереност, че ще бъдат защитени, че страхът не трябва да е част от живота им. Това обаче не може да се случи без общите усилия на изпълнителна, законодателна и съдебна власт, гражданското общество. Затова се радвам на широката представителност днес и подкрепата на високо европейско и национално ниво. Пожелавам ползотворна работа на всички в търсенето на решения и извеждането на препоръки за предприемане на по-решителни действия срещу насилието над жени. Всички ние сме зад Вас”, посочи Радев.

Събитието се организира от българския евродепутат Мария Габриел, в партньорство с Европейското женско лоби, Комисията за защита от дискриминация, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Български център за джендър изследвания”, Фондация „Общество за справедливост” и Фондация „Асоциация Анимус”.

Като част от кампанията снощи в Драматичния театър „Стефан Киров” беше представен театралният спектакъл „Премълчаното – разказано”, осъществен с помощта на кмета на Сливен. Представлението е базирано на истински истории на три жени, пострадали от насилие, които разказват премълчаното в интервюта по темата. Продукцията е на Университетския театър в Нов български университет, ръководен от режисьорката Възкресия Вихърова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама