Европол: “Ислямска държава” планира нови мащабни терористични атаки в Европа

15:13, 25 яну 16 / Свят 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международната терористична организация "Ислямска държава" е усъвършенствала способността да извършва глобални атаки и възнамерява да се фокусира повече върху Европа след нападенията в Париж. Това каза пред АФП директорът на Европейската полицейска служба Роб Уайнрайт, цитиран от френската телевизия RTL.

„Така наречената Ислямска държава е развила нов стил на водене на бойни действия и планира мащабни терористични атаки, насочени към страните-членки от ЕС и по-конкретно към Франция“, съобщи Уайнрайт, цитирайки докад, чието публикуване съвпада с откриването на нов контратерористичен център в Амстердам.

Тази теза може да бъде потвърдена и от излъченото в неделя видео, в което джихадистите от Даеш показават деветимата терористи, които окървавиха Париж през ноември, както и от посланието към британкия премиер Камерън - "Който и да е в редиците на нашите врагове, той ще стане цел на нашите мечове".

По-рано днес в холанската столица Амстерда бе открит Европейският контратерористичен център, който бе основан в рамките на европейската полицейска служба Европол. Целта му е да осигури по-добър обмен на информация между европейските страни в борбата с тероризма. Проектът за центъра бе обявен през април 2015 година, а атентатът на 13 ноември в Париж хвърли светлина върху съществуващите пропуски и липсата на координация в дейността на разузнавателните служби в Европа.

В същото време министрите на вътрешните работи на Европейския съюз ще обсъдят възможността за удължаване на временния граничен контрол в Шенген на неформална среща в Амстердам.

Контролът в свободната за движение зона беше въведен от много европейски държави заради притока на мигранти от Близкия изток и Северна Африка. Мярката изтича през май и тогава страните от Шенген ще трябва или да отменят граничния контрол, или да го удължат с 2 години. За да се осъществи подобно удължаване, обаче, трябва да бъде доказано, че по външните граници на шенгенската зона има „пропуски".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама