Предлагат от бюджета на Община Русе да бъдат заделени 100 хил.лв. за ремонт на читалища

14:55, 25 яну 16 / Култура 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното заседание на Постоянната общинска комисия по култура и религиозни въпроси бе направено предложение да бъдат отеделени допълнително 100 хил.лв. за неотложни ремонти на читалища в Община Русе. Предложението дойде от общинския съветник Орлин Дяков (ГЕРБ) по време на обсъждането на предложението за Бюджет на Община Русе за 2016 г. 

Дяков предлага да бъдат завишени прогнозните приходи в някои от перата в приходната част на Бюджет 2016 - предимно постъпления от такси и търговска дейност, които по-късно да бъдат използвани за ремонти на читалища, и най-вече тези в малките населени места. Общинският съветник коментира, че това са културни институции, които развиват много активна дейност по места, но на практика няма как да покрият всичките си разходи, особено имайки предвид големите сгради, които стопанисват. 

От името на Общинска администрация директорът на дирекция „Финансово-стопански дейности“ Емилия Пенева коментира, че в бюджета за 2016 г. са предвидени 24 хил.лв. за подобни дейности, но се съгласи, че тези средства ще бъдат крайно недостатъчно. В тази насока бе поет ангажимент нейният екип да разгледа подробно възможностите за реализиране на предложението за допълнително средства.

Ако Общинска администрация се съгласи с идеята и успее да задели достатъчно средства, ще бъде свикана допълнителна комисия, която ще трябва определи кои читалища да бъдат ремонтирани с приоритет, тъй като всички общински съветници бяха съгласни, че и тези средства са крайно недостатъчни за неотложните ремонти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама