Спънки с дарителския телефон бавят изграждането на паметника на Коджакафалията

14:42, 25 яну 16 / Култура 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проблем с дарителския телефон, на който бургазлии трябваше да изпращат смс-и за изграждането на паметник на Коджакафалията, спъва изпълнението на проекта. Това съобщи за Topnovini.bg Руслан Карагьозов - председател на Инициативния комитет. Дарителската линия трябваше да бъде пусната още в началото на октомври месец миналата година. Идеята бе всеки да даде по левче, за да може Александър Георгиев - Коджакафалията да има своето място, където да отдаваме почитта си към него.

"Съжалявам, че стана така. Чувствам се виновен дотолкова, доколкото не можахме да се справим с тази система предвид изискванията за сигурност на фирмата относно вложителите", сподели с разочарование Руслан Карагьозов, който бе председател на Комисията по култура през изминалия мандат на Общинския съвет в Бургас.

Той поясни, че до този момент двама души са решили да дарят средства за паметника на най-големия бургаски благодетел. "Ако обаче продължава да има проблем, ще направим една пресконференция съвместно с г-н Дамасков, на която ще върнем парите. Това са възрастни хора, които са оставили по два лева. Жестът е голям от тяхна страна и аз искам да им се отплатим, ако нищо не се получи", категоричен е композиторът.

Въпреки затрудненията, голяма част от елементите на монумента вече са готови. Остават само технологичните работи, за които обаче са нужни пари.

Монументът ще представлява 5-метрова фигурална композиция на Коджакафалията, като в долната й част ще има текстове – извадки от неговото завещание и послание към бургазлии. А в горната си част, която е решена като ктиторски портрет, той държи символично макет на църквата „Св. св. Кирил и Методий”, чийто най-голям дарител е именно Коджакафалията. Необходимата сума за изграждането е около 60 000 – 70 000 лева.

В същото време около възстановяването на паметната плоча на Коджакафалията няма проблеми и засега всичко върви по план. Тя ще се намира на пешеходната алея между оградата на БСУ и оградата на помощното училище "Отец Паисий", съвсем близо до истинския му гроб. По думите на Карагьозов локацията била прекрасна, тъй като оттам минават хиляди бургазлии на ден, както се случва с арката на св. Николай Чудотворец пред подлеза на Операта.

"Остава само да бъде проведен конкурсът за избор на фирма-изпълнител, иначе всички документи са готови. Репликата трябва да бъде готова за 4-5 месеца. В бюджета за миналата година имаше заделени около 80 хил. лева за паметната плоча. Те съответно са пренесени в бюджета за тази година, който трябва да бъде гласуван от общинските съветници утре", каза в заключение Карагьозов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама