2000 болнични легла в Пловдив и областта трябва да бъдат съкратени

14:34, 25 яну 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поне 2000 болнични легла в Пловдив и в областта трябва да бъдат съкратени, заяви пловдивският депутат д-р Димитър Шишков. В Пловдивска област има 46 болници, които работят по договор със Здравната каса. Това според народния представител от Реформаторския блок е пълен абсурд. Другият голям абсурд е, че сме на първо място в света по брой на многопрофилни болници за активно лечение (МБАЛ) - над 360.

Според депутата това ще бъде коригирано с нова наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори. Проектът на документа вече е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

Най-важното условие да се сключи договор с НЗОК е да има комплексност в лечението. Това означава, че във въпросното лечебно заведение трябва да има разкрити почти всички отделения. Болници, в които няма например АГ отделение, детско отделение и т.н., ще сключат договор едва ако за тях останат пари.

"Ако имате 1 млн. лв. примерно, няма как да харчите два. Касата има определени пари и за тези пари тя трябва да осигури здравеопазване за всички хора, а не за едни повече, а за други по-малко", коментира д-р Шишков.

Тези промени би трябвало да влязат в сила от 1 април, заедно с новата здравна карта. Ако това не се случи, ще има провал на реформата, категоричен е пловдивският депутат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама