Манол Генов: МВР дава функциите си на концесия в общините

14:26, 25 яну 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
МВР иска общините да изпълняват функциите му, а това е равносилно на отказ от държава, заяви депутатът от БСП Манол Генов.

"Доживяхме официално Министерството на вътрешните работи да предлага собствените си функции на концесии към общините. При това го прави абсолютно съзнателно и с официални писма", допълни народният представител.

Според него точно това доказва официалният отговор на Областна дирекция „Полиция”- Пловдив до кмета на една пловдивска община от преди броени дни. От миналата eсен в подучастъка, който обслужва жителите на общината има цифром и словом точно един младши полицейски инспектор и то в условията на планински пресечен район с отдалеченост 22 км до последното село. Предишните функциониращи щатове остават празни след всяко преместване или пенсиониране на полицейски служител. И така вече втора година.

Официалният отговор обяснява, че нови полицейски щатове там няма да има скоро. Защото няма бюджет за издръжка.

Още по-любопитна според Генов е втората част на отговора, който гласи, че ако  самата община има финансова възможност да осигури издръжка за заплати и осигуровки за полицаи, би могло МВР да сключи договор и да направи общинска охрана, но само за срока на издръжката. 

Кметовете алармират чрез Генов за липса на  постоянен нощен полицейски патрул, за месеци, в които  жителите нямат защита поради командироването на полицейските служители на границата.

"МВР министър Румяна Бъчварова гордо  обяви наскоро как реформата на системата на МВР стояла на компютъра й. Докато е там, нейното министерство от нейно име си позволява да предлага на концесия функциите на държавата в лицето на МВР.  Затова отговорно й предлагам, да си включи компютъра и хубаво да изчете варианта си за реформи. И по най- бързия начин да обясни на хилядите граждани по селата и градчетата кой има законовия ангажимент да им гарантира сигурност и защита на живот и имущество", завърши Генов.

Общините имат много правомощия за самоуправление, но някой да поиска те да поемат функции на МВР или да го финансират, си е чиста проба отказ от държава. Ако МВР министърът  може да се подпише под такъв отказ официално,  нека го направи. След това да  изключи служебния си  компютър и да загаси лампите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама