Искат 300 000 лв. за ремонти в гробищния парк в Стара Загора

14:03, 25 яну 16 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ще поискаме 300 000 лв. от общинския бюджет да бъдат отделени за ремонт и реконструкция на гробищния парк на Стара Загора”, съобщи Илия Златев, общински съветник от АБВ. Той колегата му Тихомир Димитров, и двамата бивши зам.-кметове на община Стара Загора, ще настояват да се направи ограда на парка, да бъде почистен канала покрай него, да се изградят нови паркинги вътре в гробищата, да се въведе видеонаблюдение и да се увеличи охраната. Според Илия Златев гробищният парк е създаден през юли 1974 година и в него ежегодно се погребват над 2200 души. Капацитет за разширяване вече няма. „Има само 4 дка, които ще стигнат за погребения до май. Парцели за погребения на хора с друга религия пък въобще няма”, обясни Златев. Има решение за изграждане на нов гробищен парк в село Богомилово, но това няма да реши проблема в този в Хрищени. Според старейшините от АБВ, решението е да се създаде общинско предприятие „Обредни дейности”, което да не се занимава с търговска дейност, а да стопанисва парка. В бюджета за 2016 г. са отделени 163 000 лв. за гробищния парк, но в сумата влизат и парите за новия.

Тихомир Димитров припомни, че още от 2007 г. има идея за направата на стена за урни в парка.

„Ние ще подкрепим бюджета на Общината за следващата година, защото това е възможния бюджет”, информира още Илия Златев. От АБВ ще предложат още проект за правила, които осигуряват съфинансиране на културни институции за участие в проекти.  Ще се иска и отделянето на 30-40 хиляди лева за закупуване на апаратура за дигитализация в Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

„Направихме и предложение за т. нар. „блиц” контрол на общинската администрация преди или след общинска сесия”, каза още Илия Златев. Ще внесат и предложение за промяна в Наредбите за избор на управители на общински дружества  и за управлението на общинската собственост. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама